Tribina “Pravo javnosti da ućuti” u Medija centru Vojvodine 19. februara

Dođite na tribinu "Pravo javnosti da ućuti", koju u ponedeljak 19. februara sa početkom u 19h u Medija centru Vojvodine organizuju Peščanik i NDNV, uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji.

15. Feb 2018

Reading Time: < 1 minute

Peščanik i Nezavisno društvo novinara Vojvodine pozivaju vas na tribinu “Pravo javnosti da ućuti”, koja će biti održana u ponedeljak 19. februara sa početkom u 19h u Medija centru Vojvodine (Zmaj Jovina 3/1, Novi Sad).

Na tribini će govoriti:

  • Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti
  • Tanja Maksić, medijska ekspertkinja
  • Nedim Sejdinović, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine

Moderator: Danica Vučenić, novinarka

Povod za razgovor su višegodišnji problemi koji se javljaju u komunikaciji između institucija države Srbije i kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Skupština Srbije već treću godinu izbegava svoju zakonsku obavezu da raspravlja o godišnjem izveštaju Poverenika, a umesto toga poslanici i ministri verbalno ratuju protiv te institucije. Republičko javno tužilastvo samo u jednoj godini podnelo je više tužbi za poništenje rešenja Poverenika, nego što su sva tužilaštva u zemlji podnela optužnica protiv onih koji su prekršili oba zakona koje Poverenik štiti.

Takođe, Vlada Srbije je potpuno ignorisala Poverenikov predlog novog modela Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i na javnu raspravu stavila Nacrt, koji je znatno ispod nužnog nivoa, i za koji stučnjaci kažu da predstavlja veliki korak nazad u demokratskom društvu.

Tema tribine biće i nova Medijska strategija, koja će odrediti kretanja na medijskoj sceni Srbije sve do 2023. godine. Ovaj dokument je u fazi donošenja, ali bez prisustva novinara i njihovih udruženja. Jedan je to od paradigmatičnih primera načina rada Vlade Srbije i njenog odnosa prema medijima.

Gosti tribine govoriće i o javnim medijskim servisima, o projektnom sufinansiranju medija, REM-u, i o besramnoj ulozi medija u predizbornim kampanjama.

Održavanje tribine podržala Ambasada Kraljevine Holandije u Srbiji.

Pozivamo vas da budete sa nama!

Print Friendly, PDF & Email