Sejdinović: U toku konsultacije oko podnošenja tužbe protiv Gajovića

"On je predstavnik vlasti koja je kriva za atmosferu straha i nasilja i progon novinara"

14. Feb 2018

Reading Time: 2 minutes

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je danas da su u toku su konsultacije sa advokatima vezano za podnosenje tužbe protiv državnog sekretara za medije Aleksandra Gajovića.

Sejdinović je za Betu rekao da će ukoliko se i ako se odluči na taj korak javnost o tome biti obaveštena.

Kako je objasnio, u saopštenju nakon Gajovićevih spornih izjava u intervjuu za Radio slobodna Evropa, Grupa za slobodu medija, čiji je NDNV član, nije eksplicitno tražila smenu Gajovića, jer “njegov odlazak, iako važan i dobrodošao, suštinski ništa neće promeniti”.

“U našem saopštenju nije eksplicitno tražena ostavka ili smena, ali je traženo da se Ministarstvo ili Vlada odredi prema njegovim navodima. Jer on je tipičan predstavnik ove vlasti, koja je od vrha nadole, kriva za katastrofalnu medijsku sutuaciju, atmosferu straha i nasilja i progon novinara”, rekao je Sejdinović.

Kako je objasnio, podrazumeva se da Gajović treba da završi “na marginama društva” nakon spornih izjava, ali se situacija neće puno promeniti.

“Može čak da bude alibi ovim vlastima pred međunarodnom zajednicom da nastave sa dosadašnjom praksom. Strašno je da smo došli u situaciju da takav čovek bude državni sekretar”, kazao je on.

Prema Sejdinovićevim rečima, mogućnosti za dalju saradnju sa Ministarstvom kulture i informisanja sada su svedene na minimum, iako su i ranije bile male.

“Ispostavilo se da je sastanak sa Anom Brnabić takođe služio za njeno samoreklamarstvo, a da se stvari na medijskoj sceni dodatno pogoršavaju. Mi u medijskoj zajednici zaista moramo razmisliti da li je svrsishodno da učestvujemo u svemu tome”, dodao je predsednik NDNV.

On je podsetio i na slučaj smene tadašnjeg ministra odbrane Bratislava Gašića, zbog vređanja novinara, koji je kasnije postao direktor BIA.

“Videli smo kako se stvar završila sa ‘smenom’ Bratislava Gašića”, kazao je Sejdinović i dodao da se zahvaljuje Udruženju novinara Srbije (UNS) na podršci koju mu je to udruženje iskazalo u saopštenju za javnost, i izrazio nadu da “njihov zahtev nema veze sa povratkom Nina Brajovića na mesto državnog sekretara”.

Grupa za slobodu medija je 11. februara ztražila od premijerke Ane Brnabić i ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića da što pre kažu da li se slažu sa izjavama državnog sekretara, i zahtevala smenu Gajovića.

Gajović je u spornom intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da Ministarstvo kulture i informisanja nije nadležno za napade na novinare, da novinari “nisu jedini koje napadaju”, da oni treba sami da se zaštite i da se obrate nadležnim državnim organima.

On je komentarisao i napade na novinarku nedeljnika “Vreme” i članicu Komisije za žalbe Saveta za štampu Tamaru Skrozzu, na novinara N1 Nikolu Radišića, te pretnje smrću predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedimu Sejdinoviću, povodom kojih je rekao da oni “namerno potenciraju napade na novinare koji nisu provladini” i ga intretesuje “verzija druge strane, odnosno ko, šta i da li uopšte neko stoji iza napada”.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email