Sejdinović: Popović tužbama novčano iscrpljuje KRIK

Gomilanje tužbi protiv medija, bez obzira na sadržaj kasnije presude, automatski znači kaznu za taj medij, jer mora da plaća sudske takse i advokate.

31. Jan 2018

Reading Time: 2 minutes

Komentarišući četvrtu tužbu ministra Nenada Popovića protiv KRIK-a predsednik Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović kaže da je u pitanju pritisak i finansijsko iscrpljivanje.

„Mislim da je Popović upravo krenuo tim putem i da mu je to cilj: da gomilanjem tužbi vrši pritisak na KRIK, jer on definitivno nema problema sa novcem i advokatskom podrškom“, rekao je Sejdinović za KRIK.

On je podsetio da gomilanje tužbi protiv medija, bez obzira na sadržaj kasnije presude, automatski znači kaznu za taj medij, jer mora da plaća sudske takse i advokate.

„Jasno je da je u pitanju politički pritisak i vrsta sudskog iscrpljivanja medija“, kaže Sejdinović.

„Uz nemogućnost pristupa raznim državnim fondovima za medije, prozivke po medijima, pretnje i ucene, tužbe su još jedan od segmenata koje ova vlast koristi da bi kaznila medije koji nisu kooperativni“, naveo je Sejdinović za KRIK.

Sejdinović kaže da se nada da je nakon svakodnevnih loših vesti iz medijske sfere sada svima jasno da bez solidarnosti i međusobnog poštovanja unutar onog dela medijske zajednice „koja nije na povocu vlasti – nećemo preživeti ova vremena.“

Podsetimo, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović četiri puta je tužio redakciju KRIK-a zbog otkrića u okviru međunarodnog projekta „Rajski papiri“. Novinari su tada objavili autentičnu dokumentaciju koja pokazuje da ministar u svom vlasništvu ima najmanje sedam ofšor kompanija i da se njegovo bogatstvo procenjuje na više od 100 miliona dolara.

Iz dve agencije koje pružaju ofšor usluge procurilo je više od 13 miliona dokumenata u kojima se pojavljuju imena najbližih saradnika svetskih lidera i niko nije osporio njihovu autentičnost. Na projektu „Rajski papiri“ radilo je 96 novinarskih organizacija, odnosno više od 380 novinara iz 67 zemalja širom sveta.

Tužbu Popovića protiv KRIK-a međunarodna organizacija „Index on Censorship“ navela je kao jedan od slučajeva na koje treba obratiti pažnju u vezi sa slobodama medija u Evropi i izrazila zabrinutost da su tužbe posledica istraživanja korupcije aktuelne vlade.

(KRIK)

Print Friendly, PDF & Email