Podrži RTV: Pozovite direktora RTV-a i tražite da podnese ostavku

"Cena poziva uračunata je u taksu za javni medijski servis”

30. Jan 2018

Reading Time: 3 minutes

Pokret Podrži RTV pozvao je danas građane da telefonom zovu generalnog direktora Radio-televizije Vojvodine (RTV) Miodraga Koprivicu i da od njega traže objašnjenje zbog čega je programski direktor RTV-a Slobodan Arežina dobio otkaz i da ga pitaju kada će on podneti ostavku.

Oni su u saopštenju za javnost koje je objavljeno na društvenim mrežama građane pozvali da Koprivicu pitaju kada će on podneti ostavku na direktorsku funkciju.

“Zato što krše zakon, ignorišu sudske presude, uništavaju javni servis. Zato što ih svi mi plaćamo – zovemo generalnog direktora da pitamo jedno jedino pitanje: Kad će podneti ostavku? Probajte i vi, možda baš vama odgovori: Miodrag Koprivica +381648195355. Cena poziva uračunata je u taksu za javni medijski servis”, navodi se u saopštenju.

Programski direktor RTV-a Slobodan Arežina izjavio je juče da je dobio otkaz iz te medijske kuće, iako ga je Apelacioni sud prethodno vratio na posao uz presudu da je “nezakonito smenjen”, i gde je do danas radio kao drugi programski direktor, zajedno sa Sonjom Kokotović Zečević, koja je na to mesto postavljena nakon Arežinine smene.

Arežina je nekoliko dana ranije podneo još jednu tužbu protiv pokrajinskog javnog medijskog servisa, koja se odnosi upravo na odluku rukovodstva RTV-a da donese rešenje o dva programska direktora, jer je suprotna Statutu i sistematizaciji RTV-a.

Arežina je agenciji Beta rekao da mu je danas uručeno rešenje o otkazu, te da su u Radio-televiziji Vojvodine prethodno napravili uporednu analizu dva programska direktora, nakon koje je rukovodstvao RTV utvrdilo da je “Kokotović bolji kandidat jer u RTV radi 11, a Arežina šest godina”.

Njemu je danas uručeno Rešenje o utvrđivanju viška zaposlenih, koje datira od 24. januara 2018. godine, a u kojem stoji da “Sonja Kokotović Zečević ima prednost u odnosu na Slobodana Arežinu prema kriterijumu dužine staža”.

“Ovde je reč o obesti i gluposti, i reč je o gaženju zakona, pravde i nezavisnog sudstva. Ovo je nešto što nadilazi pitanje ko je programski direktor. Ako mi ulazimo u sferu gde je nebitna odluka Apelacionog suda, u kojem je zakon nebitan, nego želja nekog pojedinca, onda smo zaista u mnogo većem problemu”, rekao je Arežina.

RTV je prošle nedelje naložio zaposlenima da se ubuduće na odjavnim špicama potpišu dva programska direktora, uprkos presudi Apelacionog suda po kojoj imaju obavezu da na mesto programskog direktora vrate Slobodana Arežinu, koji je sa te funkcije protivzakonito smenjen u maju 2016. godine.

Arežina je 29. decembra prošle godine potpisano rešenje kojim je vraćen na mesto direktora programa Radio-televizije Vojvodina (RTV), ali je on i dalje nije uspeo preuzeti.

U dopisima Upravnom odboru i direktoru Arežina je zatražio i da se program RTV-a hitno redefiniše i inovira kako bi se zaustavio dalji pad gledanosti i “strmoglavi pad poverenja u pokrajinski javni servis kao primarni izvor informacija”.

U cilju vraćanja funkcije javnog servisa RTV-u, Arežina je predložio vraćanje profesionalaca na mesta s kojih su smenjeni u maju pretprošle godine, te emisija koje su u međuvremenu izbačene iz programa, poput Radara, U nedostatku dokaza i Gruvanja.

Posle smenjivanja Arežine, ostavku su podneli generalni direktor RTV-a Srđan Mihajlović i glavna i odgovorna urednica Prvog programa Televizije Novi Sad Marjana Jović.

Usledile su brojne smene u RTV-u, a smenjeni novinari i urednici pokrajinskog javnog servisa formirali su Pokret Podrži RTV koji je organizovao ulične proteste i druge akcije da bi ukazao na političku pozadinu smenjivanja.

(Autonomija/Beta) 

Print Friendly, PDF & Email