NUNS: Vučićeva savetnica pokušava da diskredituje misiju delegacije EFJ

Pravo je predsednika da traži sastanak sa predstavnicima međunarodnih organizacija koje brinu o medijskim slobodama, ali to ne treba da bude povod za napad na EFJ.

10. Jan 2018

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije odbacuje optužbe savetnice predsednika Srbije Suzane Vasiljević o namernom izostavljaju sastanka predstavnika Evropske federacije novinara (EFJ) sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

U pismu koje je juče Vasiljevićeva dostavila predsedniku EFJ Mogensu Bliheru Bjeregordu izražava se protest što ta organizacije nije zatražila sastanak s predsednikom Aleksandrom Vučićem tokom predstojeće posete Beogradu povodom stanja medijskih sloboda u Srbiji.

NUNS ukazuje da je EFJ, planirajući posetu i sastanke sa predstavnicima državnih institucija imao u vidu njihova ustavna i zakonska ovlašćenja, i da je zato poziv za razgovore upućen premijeru, ministru za kulturu i informisanje, ministru pravosuđa i ministru policije. Reč je o predstavnicima Vlade, odnosno izvršne vlasti u čijoj su neposrednoj ingerenciji ključna pitanja slobode medija i bezbednosti novinara i drugih medijskih radnika u Srbiji.

Pravo je predsednika Srbije da traži sastanak sa predstavnicima međunarodnih organizacija koje brinu o medijskim slobodama, ali to nikako ne treba da bude povod za napad na novinarsko udruženje i EFJ. NUNS se zalaže za dosledno funkcionisanje pravne države i pristup koji EFJ u planiranju posete ima nam je u potpunosti prihvatljiv.

Izvršni odbor NUNS-a
U Beogradu 10. januara 2018.

Print Friendly, PDF & Email