NUNS: Nova sramota Ane Brnabić

Predsednica Vlade Srbije "nema vremena" za predstavnike najveće evropske asocijacije novinara

05. Jan 2018

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) negodovalo je danas jer se premijerka Srbije Ana Brnabić, kako je iz vlade objašnjeno, zbog ranije utvrđenih obaveza neće sastati s delegacijom najveće evropske novinske organizacije koju će predvoditi predsednik Mogens Bliher Bjeregard.

U saopštenju NUNS-a je navedeno da je iz Vlade Srbije stigao “kratak birokratski odgovor: premijerka Ana Brnabić je zainteresovana za sastanak sa delegacijom EFJ-a, ali je zauzeta ranije utvrđenim obavezama”.

Udruženje navodi da je predsednik Evropske federacije novinara Bjeregard uputio 20. decembra zvaničan dopis najvišim zvaničnicima Srbije s molbom za sastanak sa njim, zamenikom direktora IPI (Međunarodni institut za štampu) Skotom Grifinom i generalnim sekretarom SEEMO (Medijska organizacija Jugoistočne Evrope) Oliverom Vujovićem.

Dopis je poslat premijerki, ministru za informisanje Vladanu Vukosavljeviću, ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću, ministarki pravde Neli Kuburović i predsedniku skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje Mirku Krliću.

NUNS smatra da je premijerka svakako morala naći vremena za razgovor s delegacijom EFJ, upravo zbog misije sa kojom predstavnici te organizacije dolaze u Beograd.

Delegacija EFJ želi da u razgovorima s predstavnicima vlasti i medijske zajednice ustanovi kakvo je stvarno stanje medijskih i novinarskih prava i sloboda u Srbiji.

NUNS navodi da je Evropskoj federaciji novinara poznato da stotine novinarskih i medijskih asocijacija, organizacija civilnog društva i medija okupljenih u Grupi za slobodu medija smatraju da su medijske i novinarske slobode u Srbiji veoma ugrožene, dok izvršna vlast na čelu s Anom Brnabić tvrdi suprotno.

U tom kontekstu, NUNS ističe da posebno zabrinjava nedavna izjava premijerke da je napravila ozbiljan presedan kada se sastala s predstavnicima Grupe za slobodu medija, “jer je reč samo jednoj grupi”.

To udruženja navodi da su predstavnici Grupe za slobodu medija 14. novembra predali premijerki zahteve, među kojima su i formiranje nove radne grupe za izradu Medijske strategije, rasvetljavanje svih napada na novinare, kao i povlačenje država iz vlasništva u Politici, Večernjim novostima i Dnevniku i prestanak rada ugašene agencije Tanjug.

Iako se javno obavezala da će odgovoriti u roku od dve nedelje od kada su joj predati zahtevi, Ana Brnabić je to učinila tek 21. decembra, dan pošto je dobila poziv za razgovor s delegacijom EFJ.

Nezadovoljna odgovorima premijerke, Grupa za slobodu medija je najavila da će “i u 2018. organizovati protestne akcije i tražiti podršku javnosti za ostvarivanje svojih zahteva, uverena da bez slobodnog, profesionalnog i odgovornog novinarstva i uređenog medijskog tržišta, nije moguće ostvarivanje javnog interesa, jačanje demokratskog poretka, niti uspostavljanje održive stabilnosti u društvu”.

NUNS nastoji da zajedno s drugim članicama EFJ – Udruženjem novinara Srbije i Sindikatom novinara Srbije – organizuje seriju sastanaka predstavnika EFJ s relevantnim predstavnicima novinarske profesije, medija i države.

Delegacija EFJ-a će javno saopštiti svoje utiske i stavove 19. januara na kraju konferencije na kojoj će biti predstavljeni rezultati NUNS-ovog godišnjeg istraživanja Indikatori za slobodu medija i bezbednost novinara.

(Beta) 

Print Friendly, PDF & Email