Boarov: Smrću Jeličića novinarska družina izgubila još jednog čuvara javne misli

Jedan od osnivača i prvi glavni i odgovrni urednik nedeljnika "Vreme" Zoran Jeličić preminuo je u subotu u 72. godini.

14. Jan 2018

Reading Time: 2 minutes

Pisac i novinar Dimitrije Boarov ocenio je da je novinar Zoran Jeličić bio jedan od najznačajnijih i najuticajnijih ekonomskih analitičara u jugoslovenskoj i srpskoj štampi između 1971. i 1997. godine, koji je uporno izbegavao da se “udvara” čak i čitaocima, a kamoli političarima i moćnicima svake vrste.

U tekstu za Novi magazin, povodom smrti jednog od osnivača i prvog glavnog i odgovrnog urednika nedeljnika “Vreme” Zorana Jeličića, Boarov je naveo da je stara novinarska družina izgubila još jednog od sve ređih “novinarskih hrastova” koji su javno mišljenje čuvali od neznalica i političkih šićardžija.

“Iako je pisanje za novine, sa dosta gorčine zbog moralnog i ekonomskog rasula našeg žurnalizma, napustio još pre dve decenije, Zoranovih tekstova sećaju se mnogi stari čitaoci nekadašnje Ekonomske politike, NIN-a, Slobodne Dalmacije i Vremena. Iz njih su izbijali nepristrasnost i istinitost, jer ih je pisao čovek stamene kuraži i lucidnog osećaja za suštinu društvenih i privrednih zbivanja”, napisao je Boarov.

On je podsetio da je Jeličić počeo novinarsku karijeru 1971. godine u tada uglednom beogradskom privrednom nedeljniku Ekonomska politika i da je već kroz nekoliko godina preuzeo pisanje nepotpisanog uvodnika ovog lista, koji je u to vreme u vrhovima Partije i vlasti SFRJ doživljavan kao “glas privrede”.

Boarov se prisetio da je Jeličić tada bio razočaran u mogućnosti novinarstva u jednopartijskom okruženju i da je prijateljima nagoveštavao da će početi da se bavi advokaturom.

“Jedva smo ga nagovorili da prihvati poziv iz NIN-a (tada je glavni urednik bio Mirko Đekić) da predje u ovaj nedeljnik za urednika ekonomije. Pišući za NIN, Jeličić brzo stiče široko uvažavanje, slobodno se može reći, širom Jugoslavije”, naveo je Boarov.

On je u tekstu napisao i kako se Jeličić suprotstavio političkoj okupaciji lista na početku “Miloševićeve ere”.

“Zoran Jeličić je predsedavao sastanku na kome je izaslanik novog političkog kursa, osuo paljbu po napisima NIN-a i tražio rekonstrukciju redakcije. Kako su neki članovi redakcije na tom sastanku dobacivali govorniku da ne laže, ovaj je tražio od predsedavajućeg da interveniše. Zoran je tada izgovorio legendarnu rečenicu: Molim kolege da ne dobacuju, a druga Kundaka da ne laže”. Miloševićev izaslanik je odmah napustio opisani sastanak, a NIN je rekonstruisan”, napisao je Boarov.

Jedan od osnivača i prvi glavni i odgovrni urednik nedeljnika “Vreme” Zoran Jeličić preminuo je u subotu u 72. godini.

Celokupan tekst Boarova posvećen Zoranu Jeličiću dostupan je na sajtu Novog magazina.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email