Antifašistički proglas: Potrebno je građansko samoorganizovanje

"Sa blaćenja i satanizacije neistomišljenika prešlo se na njihov progon i likvidaciju”

26. Jan 2018

Reading Time: 2 minutes

Nekoliko organizacija iz Vojvodine pozvalo je danas građane Srbije da potpišu antifašistički proglas i da se pridruže borbi protiv “novog talasa fašizacije” društva.

“Pozivamo naše drugove i drugarice, sve slobodoumne ljude, građane i građanke Srbije, da nam se priduže u otporu novom talasu fašizacije Srbije, širenju nacionalne, verske i rasne mržnje, ispoljavanju verbalnog, fizičkog i svakog drugog nasilja prema onima koji su druge nacije, vere, boje kože, političkog opredeljenja, seksualnog ili rodnog identiteta, prema onima koji drugačije misle, a posebno prema onima koji se usuđuju da to svoje mišljenje i javno izgovore”, navodi se u proglasu.

Savez antifašista Vojvodine, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Hrvatski građanski savez, Vojvođanski klub i Zelena mreža Vojvodine pozvali su u proglasu koji je pročitan sinoć na obeležavanju 28. rođendana NDNV-a “na građansko samoorganizovanje i otpor fašizaciji društva”.

Optužili su institucije u Srbiji da zatvaraju oči i uzmiču pred neofašizmom, desnim ekstremizmom, klerikalizmom i nasiljem koje raste i širi se iz tih mračnih ideologija, a političke elite da otvoreno i javno podržavaju njihove organizacije i grupe, opravdavajući govor mržnje i nasilje.

“Ekstremno desnim grupama danas je u Srbiji dozvoljeno da osnivaju i registruju organizacije sa ‘patriotskim’ predznakom čiji je navodni zadatak ‘očuvanje nacionalnog identiteta i tradicije srpskog naroda’, a čija je istinska uloga sasvim drugačija. Širom se otvaraju vrata za njihovo političko delovanje, učešće na izborima, ulazak u parlament i izvršnu vlast”, navodi se u proglasu.

Ocenjuje se da se u Srbiji sa “blaćenja i satanizacije” neistomišljenika prešlo na njihov “progon i likvidaciju”.

“Na meti su: politički protivnici, novinari koji istražuju pojave u društvu i kritikuju, mirovne i feminističke organizacije i grupe, slobodoumni pojedinci i pojedinke – svi oni koji se zalažu za demokratičnije i egalitarnije društvo. Za atmosferu straha, odsustvo slobode govora i istinskog dijaloga u društvu najodgovornijom smatramo vlast koju personifikuje predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić”, piše u proglasu.

Dodaje se da danas u Srbiji desne ekstremističke organizacije “pred našim očima postaju deo vlasti”.

Mi, antifašisti i antifašistkinje svesni smo činjenice da se u državi u kojoj politička elita pokazuje netrpeljivost prema različitosti, u kojoj se nekažnjeno širi mržnja prema čitavim narodima i društvenim grupama, u kojoj crkva rasiste proglašava za svece, sudovi rehabilituju zločince iz Drugog svetskog rata, a institucije i njeni najistaknutiji predstavnici promovišu Haške osuđenike, građani i građanke moraju dići svoj glas. Smrt fašizmu – sloboda narodu!”, navodi se u tekstu proglasa, koji su građani sinoć potpisivali u NDNV-u i koji može da se potpiše i onlajn.

(Autonomija) 

Print Friendly, PDF & Email