Sejdinović: Razmotriti mogućnost definitivnog napuštanja Radne grupe za bezbednost

"Kako tužilaštvo može samo sebi da podnese žalbu!"

05. Dec 2017

Reading Time: 2 minutes

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović optužio je večeras Republičko javno tužilaštvo (RJT) i MUP da se, uz pomoć Udruženja novinara Srbije (UNS), sa predstavnicima novinarskih i medijskih udruženja, u okviru Stalne radne grupe za bezbednost novinara, “igraju mačke i miša” i ocenio da je potrebno razmotriti mogućnost definitivnog napuštanja Stalne radne grupe.

“Neprestano nas ponižavaju i demonstriraju moć. Umesto da Tužilaštvo bude zaštitnik zakona i ljudskog dostojanstva, ono se ponaša kao takozvani žestoki momci sa vrelog beogradskog asfalta”, rekao je Sejdinović povodom vesti da je Više tužilaštvo u Beogradu uložilo žalbu na odluku Prvog osnovnog tužilaštva kojom su odbačene krivične prijave zbog napada na novinare tokom inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, čime je otvorena mogućnost da se ipak vodi krivični postupak protiv osumnjičenih za taj napad

Kako je večeras saopštio UNS, sastanku Stalne radne grupe prisustvovala je i republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac koja je rekla da je država strateški opredeljena za povećanje bezbednosti novinara, dok je zamenik republičkog tužioca i član Stalne radne grupe Branko Stamenković objasnio pravnu proceduru na osnovu koje je Više tužilaštvo u Beogradu uložilo žalbu na odluku nižeg tužilaštva da odbaci prijave.

Predstavnici NDNV-a, Asocijacije medija, Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Asocijacije onlajn medija (AOM) bojkotuju rad Stalne radne grupe nezadovoljni njenim funkcionisanjem.

NUNS, NDNV i AOM su ranije tražili sastanak sa Zagorkom Dolovac, kako bi se razjasnile okolnosti pod kojim je odbačena krivična prijava za napade na novinare tokom inauguracije Aleksandra Vučića, a u istom dopisu je zatraženo da Tužilaštvo preduzme mere u okviru svojih nadležnosti, kako bi se zaštitila zakonitost, pravo i elementarna pravda povodom ove besramne odluke Prvog osnovnog tužilaštva.

Nedim Sejdinović optužio je zamenika RJT Branka Stamenkovića da je i pored dopisa koji su NUNS, NDNV i AOM uputili Zagorki Dolovac i pored prepiske, sazvao sednicu Stalne radne grupe i pritom namerno prećutao da će tom sastanku prisustvovati i Zagorka Dolovac.

“Od svih udruženja potpisnika Sporazuma, ovoj sednici je prisustvovao jedino predstavnik UNS-a, a ova organizacija je saopštila da je Više tužilaštvo uložilo žalbu na odluku Prvog osnovnog tužilaštva. Potpuno je nejasno kako tužilaštvo može samo sebi da podnese žalbu! Ili se možda jednostavno radi o nestručnoj interpretaciji. Ostaje nejasno i da li je zapravo Više tužilaštvo preduzelo gonjenje ili naredilo osnovnom tužilaštvu da sa gonjenjem nastavi?”, naveo je Sejdinović.

Prema njegovim rečima, iako vest o navodnoj žalbi Višeg tužilaštva “može biti dobra vest”, način na koji je i zbog čega donesena i prezentovana javnosti pokazuje još jednom da je čitav proces duboko kompromitovan od samog starta, jer je država Sporazum između RJT-a, MUP-a i novinarskih i medijskih udruženja zapravo otpočetka prepoznala kao “neku vrstu mimikrije koja će, sa jedne strane, biti reklama usmerena ka zapadnim zemljama, a sa druge krinka da se suštinski ništa ne uradi na zaštiti bezbednosti novinara koji nisu po volji režima”.

“Slučaj sa inauguracije je samo dodatni dokaz, a otpočetka ovog procesa smo imali jasne tendencije da stvari idu u tom pravcu. Na novinarskim i medijskim udruženjima je da procene šta nam je činiti u narednom periodu i da li je došlo vreme da se ova radna grupa definitivno napusti”, kazao je Sejdinović.

(Autonomija) 

Print Friendly, PDF & Email