Sejdinović: Civilni sektor da se bori za slobodu medija, po ugledu na Podrži RTV

"Protesti Pokreta Podrži RTV bili su praznik slobode i medijske pismenosti. Nažalost, tako nešto se više nije ponovilo i po svemu sudeći - neće još dugo"

21. Dec 2017

Reading Time: 2 minutes

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović pozvao je danas civilni sektor i građane da se pridruže novinarskim i medijskim udruženjima u borbi za slobodu medija i ocenio da je “žalosno” što se u Srbiji posle protesta koje je organizovao Pokret Podrži RTV nije pojavio više nijedan ozbiljan građanski pokret koji se zalaže za slobodu medija.

”To verovatno govori o tome da civilni sektor nema baš najbolji kontakt sa građanima. Pokret Podrži RTV, kojeg i sada mnogi proglašavaju političkim želeći da ga na taj način diskvalifikuju, bio je politički ali u najboljem smislu te reči, jer su novinari i građani koji su učestvovali u njemu stavili javni interes ispred svojih partikularnih interesa”, rekao je Sejdinović sinoć na novinarskom skupu u NDNV-u.

On je ocenio da su ulični protesti i druge akcije koje je Pokret Podrži RTV organizovao bili najznačajniji medijski događaj proteklih decenija u Srbiji.

“Bio je to praznik slobode i medijske pismenosti. Nažalost, tako nešto se više nije ponovilo i po svemu sudeći – neće još dugo”, kazao je Sejdinović.

Pokret Podrži RTV nastao je kao izraz pobune zaposlenih na Radio-televiziji Vojvodine (RTV) nakon što su u tom javnom servisu izvršene političke čistke, u maju 2016. godine, nakon pobede Srpske napredne stranke na izborima u Vojvodini.

Oni su organizovali razne akcije i ulične proteste u kojima su im se pridružile hiljade građana. Pokret Podrži RTV deluje i danas i otpočetka ga čine mahom mlađi novinari sa RTV-a.

Sejdinović je upitao da li neko misli da je moguće u Srbiji imati slobodne i profesionalne medije, a imati razorene sve institucije.

“Stiče se utisak da građani Srbije i građanske organizacije nisu svesne koliko su teški i kompleksni problemi sa kojima se susreću mediji i novinari, i koliko je pitanje medijskih sloboda pitanje od sudbonosnog značaja za sve njih. Isto tako, ni mnoge naše kolege ne razumeju da je pitanje medijskih sloboda deo šireg, političkog problema i da ga je nemoguće rešavati partikularno”, rekao je Sejdinović.

Prema njegovim rečima, iako imaju određenih unutrašnjih slabosti, novinarske i medijske organizacije pokazuju se kao najfunkcionalniji deo civilnog sektora, koji pruža najozbiljniji otpor ne samo gušenju medijskih sloboda, nego i ukupnom urušavanju institucija.

“Upravo su zbog toga izloženi konstantnim napadima i pritiscima sa raznih strana. Žalosno je to što se neke naše kolege raduju gaženju novinarskih i medijskih organizacija, želeći tako da ušićare nešto”, naveo je Sejdinović i dodao da novinarska udruženja ne smeju sebi da dozvole da budu “ukras vlastima”.

On je kao “relativno dobar znak” ocenio činjenicu da se Ana Brnabić izvinila zbog kašnjenja sa odgovorima na ključna medijska pitanja, ali je dodao da se plaši da će odgovori biti veći problem nego kašnjenje.

(Autonomija) 

Print Friendly, PDF & Email