Portal Lupiga poziva čitaoce da pomognu, inače će se ugasiti

"Pozivamo u pomoć sve vas koji znate da bez slobodnog novinarstva nema ni slobodnog društva"

19. Dec 2017

Reading Time: 2 minutes

Portal Lupiga  iz Zagreba, jedan od najstarijih neprofitnih medija u Hrvatskoj i regionu, koji postoji više od 16 godina, pozvao je danas čitaoce da im pomognu u borbi za opstanak.

U tekstu pod nazivom “Lupiga u borbi za opstanak: Pružite nam ruku, imamo samo vas!” redakcija je pozvala čitaoce da pomognu u prikupljanju 19.999 američkih dolara, što je polovina cifre potrebne za godinu dana rada, dok će drugu polovinu obezbediti sama redakcija.

“Naša publika nije omeđena državnim granicama; pišemo za sve koji nas razumeju. Želimo preskočiti nacionalističke barijere, dobrim i poštenim novinarstvom graditi otvoreno društvo, u kojem neće biti svetih krava i kolektivne šutnje o mračnim javnim tajnama. Našu uredničku politiku ne kroje centri ekonomske i političke moći. Zato nas tretiraju kao opasnost i incident. Pomozite nam da opstanemo”, navodi se na sajtu Lupige.

Dodaje se da novinarstvo kakvo Lupiga želi da neguje nije po ukusu moćnih.

“Zato želimo pisati o ozbiljnim stvarima, objavljivati istraživačke serijale i prokazivati anomalije našeg društva, društva u kojem je moguće da su ratni zločinci heroji i u kojem politika i kapital nezaustavljivo nasrću na javna dobra. Samo na taj način možemo ga i znamo činiti boljim. Želimo dati prostor ljudima koji imaju šta reći i pokazati”, navodi Lupiga.

Redakcija je obećala čitaocima da će, ukoliko u narednih mesec dana uspeju da skupe potreban novac, svakog dana iduće godine predstaviti barem jednu ozbiljnu temu – ozbiljnim tekstom, fotografijom i videom, koji neće sramotiti profesiju.

“Danas je jasno da slobodan može biti samo onaj medij čiji su jedini vlasnici njegovi čitaoci i novinari. Medij bez gazde. Pozivamo u pomoć sve vas koji znate da bez slobodnog novinarstva nema ni slobodnog društva. Nikada nismo jedni drugima bili potrebniji. Donirajte Lupigu, zajedno ćemo biti glasniji”, ocenjuje se u tekstu.

“Ovo je naša profesija i spremni smo je braniti. Mi smo novinari i novinarke s margine, ‘crne ovce’ koje odbijaju blejati u slavu službenih idola. Idola rata, idola politike, idola službene istine… U više od 16 godina rada nismo izgubili niti jedan sudski spor, nismo primili novac sumnjivog porekla, nismo huškali na slabije, niti zabacivali udice lažnih vesti i glupih, ‘klikabilnih naslova’”, navodi Lupiga.

Dve novinarke portala Lupiga, Melisa Skender i pokojna Jasna Babić ove godine su dobile godišnje nagrade Hrvatskog novinarskog društva.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email