NUNS i NDNV: Odluka suda potvrdila da su smene na RTV-u bile protivzakonite i politički motivisane

Samim tim, protivzakonite su i besramne političke čistke urednika i novinara na vojvođanskom javnom medijskom servisu.

29. Dec 2017

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozdravljaju pravosnažnu i izvršnu odluku Apelacionog suda u Novom Sadu da na mesto programskog direktora Radio-televizije Vojvodine vrati Slobodana Arežinu, koji je iz više nego evidentnih političkih razloga smenjen u maju prošle godine.

Ovom odlukom sud je potvrdio da je smena Arežine bila protivzakonita: samim tim, protivzakonite su i besramne političke čistke urednika i novinara na vojvođanskom javnom medijskom servisu koje su potom usledile kao posledica ove smene.

NUNS i NDNV podsećaju da su zbog ovih događanja na RTV-u javno protestovali brojni urednici, novinari i drugi zaposleni u ovoj medijskoj kući, a iz toga se potom izrodio veliki građanski protest pod nazivom Podrži RTV, kada su hiljade Novosađana na ulicama grada digli glas protiv političkog nasilja na Javnom medijskom servisu.

Podsećamo i da je Pokret Podrži RTV podneo krivične prijave protiv članova Upravnog odbora RTV-a zbog smene Arežine i drugih političkih egzekucija na RTV-u, koji su potom doveli do dramatičnog pada kvaliteta programa, ugleda i gledanosti, o čemu svedoče i brojna istraživanja i monitorinzi.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Beograd-Novi Sad, 29. decembar 2017.

Print Friendly, PDF & Email