NUNS i NDNV: Karikaturalizacija i kriminalizacija konkursnog sufinansiranja u Bečeju

Konkursno sufinansiranje medijskih sadržaja se pretvorilo u koruptivni mehanizam za finansiranje vlastima bliskih medijskih kuća i raznoraznih posredničkih agencija.

06. Dec 2017

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) konstatuju da rezultati konkursa za sufinansiranje javnog interesa u sferi javnog informisanja u opštini Bečej – predstavljaju, u beskrajnom nizu, još jedan primer obesmišljavanja, karikaturalizacije i kriminalizacije ovog zakonskog rešenja.

Karakteristika zloupotrebe konkursnog sufinansiranja medijskih sadržaja, koji se pretvorio u koruptivni mehanizam za finansiranje vlastima bliskih medijskih kuća i raznoraznih posredničkih agencija, jeste i organizovano delovanje sa vlastima povezane grupe tzv. medijskih stručnjaka, koji u pojedinim lokalnim samoupravama „odlučuju“ o trošenju novaca građana u medijskoj sferi, a u drugim dobijaju novac za svoju kooperativnost.

U bečejskom slučaju, tako je novac (250.000 dinara) prihodovao lokalni Radio Active, iza kojeg stoji Ferenc Berček, potpredsednik udruženja RAB, poznat po učešću u mnogobrojnim komisijama za dodelu sredstava čije su odluke bile besramne i protivzakonite. Recimo, on je – između ostalog – bio i član komisije u Beogradu koja je ogromna sredstva dodelila režimskim medijima koji svakodnevno, na najdrastičniji način, krše Kodeks novinara Srbije, a upravo je poštovanje Kodeksa jedan od osnovnih kriterijuma za ocenu predloženog medijskog projekta i kapaciteta aplikanta. Članica komisije u Bečeju bila je Katarina Filipović, koja je predložena ispred RAB-a, što evidentno govori o sukobu interesa.

Ipak, najveći deo novca (1.500.000 od ukupno dva miliona opredeljenih sredstava) dobio je TV Bečej, kojem je osnivač VTV Komnet i koji je takođe imao člana u bečejskoj komisiji, Vladimira Pavlovića, takođe „profesionalnog“ člana komisije koje donose skandalozne odluke. On je svojevremeno isključen iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine, jer je njegovo delovanje u komisijama „nespojivo sa ciljevima“ te organizacije. Iza TV Bečej stoji Vladan Stefanović, takođe uključen o sistemsko obesmišljavanje konkursnog sufinansiranje, koji je blizak SNS-u i u javnosti poznat po brojnim političko-medijskim aferama.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Beograd-Novi Sad, 6. decembar 2017.

Print Friendly, PDF & Email