Napadi ekstremnih desničara na Fejsbuk stranice medija u Hrvatskoj

Napadi zbog pisanja o porastu neofašizma i govora mržnje u Hrvatskoj nakon "slučaja Praljak".

05. Dec 2017

Reading Time: < 1 minute

Fejsbuk stranica neprofitnog hrvatskog portala Lupiga, koji promoviše ljudska prava i slobodu govora, blokirana je nakon što su je ultradesničari lažno prijavljivali administratorima te društvene mreže da promoviše fašizam, saopštila je večeras redakcija.

To je jedna od mnogih stranica iz Hrvatske koje su na sličan način blokirane nakon što je osuđeni ratni zločinac, general Slobodan Praljak počinio samoubistvo u sudnici Haškog tribunala, navodi se u saopštenju redakcije.

Blokirani su i Antifašistički Vjesnik, Antifa Šibenik, i Novosti.

Dodaje se da su se takvim akcijama lažnog prijavljivanja na društvenoj mreži Tviter pohvalile organizacije poput “Urbane desnice”.

Ivor Fuka, glavni urednik portala Lupiga, rekao je da je Fejsbuk nakon objave presude hercegbosanskoj šestorci uklanjao objave svojih korisnika u kojima se veličaju osuđeni.

“Nakon toga, očito je organizovana neka grupa ekstremista koja lažno prijavljuje brojne Fejsbuk stranice, među ostalima i stranicu Lupige. Prijavljivali su objave Lupige koje upozoravaju na porast neofašizma i na govor mržnje u Hrvatskoj, a prijavljuju vas kao da vi takvim objavama promovišete fašizam i govor mržnje”, naveo je Fuka.

Kako je objasnio, problem je što Fejsbuk prijave prihvata automatski i prijavljeni sadržaj ne procenjuje osoba koja govori hrvatski i može razumeti kontekst objavljene informacije, nego to radi algoritam.

“Niti vi možete razgovarati s nekim u Fejsbuku, osim sa mašinom”, rekao je Ivor Fuka za Autonomiju.

(Autonomija) 

Print Friendly, PDF & Email