Misija Evropske federacije novinara u Beogradu sredinom januara

Reagujući na molbe i izveštaje Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Evropska federacija novinara organizuje misiju u Srbiji sredinom januara 2018. godine.

26. Dec 2017

Reading Time: 2 minutes

Početkom decembra EFJ je obavestio NUNS da će, zajedno sa predstavnicima organizacija Međunarodnog instituta za štampu (IPI) i Jugoistočne evropske medijske organizacije (SEEMO), posetiti Srbiju 18. i 19. januara 2018 godine.

Mogens Bliher Bjeregard, predsednik EFJ uputio je 20. decembra putem elektronske pošte zvaničan dopis predstavnicima države sa molbom za sastanak sa njim, Skotom Grifinom, zamenikom direktora IPI i Oliverom Vujovićem, generalnim sekretarom SEEMO. Dopis je poslat premijerki Srbije, Ani Brnabić, ministru za informisanje i kulturu Vukosavljeviću, ministru unutrašnjih poslova Stefanoviću, ministarki pravde Kuburović i predsedniku Odbora za kulturu i informisanje Krliću.

Nezavisno udruženje novinara Srbije je pozvalo Udruženje novinara Srbije (UNS) i Sindikat novinara Srbije (SINOS), članice EFJ, da aktivno učestvuju u predlaganju sagovornika i organizaciji sastanaka između predstavnika misije i novinara, medija i stručnjaka.

„Pozdravljam odluku kolega iz Evrope“, rekao je Slaviša Lekić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, „novinari i mediji koji rade u javnom interesu su sve češće od strane čelnika vlasti svrstavani u političke oponente, na njih se vrše najraznovrsniji pritisci – od ekonomskih do onih koji ugrožavaju bezbednost novinara, preti im se, bivaju praćeni… Iskreno se nadam da će se predstavnici države odazvati pozivu na razgovor i time, i nas i naše evropske partnere uveriti da ova politička kultura nije definitivno ukinula dijalog kao način komunikacije.“

Povodom izveštaja o alarmantnom sužavanju medijskih sloboda i ugroženoj bezbednosti novinara u Srbiji Upravni odbor Evropske federacije novinara je u oktobru ove godine ugostio predstavnika Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Svrha sastanka bila je da se čelnici EFJ upoznaju sa problemima sa kojima se suočavaju novinari i mediji koji kritički i u javnom interesu izveštavaju o političkim i društvenim okolnostima u Srbiji, rastućim pritiscima koji dolaze od vladajuće koalicije kao i posledicama ovih trendova koji se ogledaju u ubrzanom smanjivanju prostora za javni dijalog i rastu samo-cenzure. NUNS je ovom prilikom tražio od EFJ i da organizuje misiju u Srbiji, tokom koje bi predstavnici ove i drugih relevantnih organizacija, razgovarali sa novinarima i sa predstavnicima države radi dobijanja što jasnije slike o slobodi medija i bezbednosti novinara u Srbiji.

U godišnjoj Hronici napada i pritisaka na novinare, NUNS navodi da je u periodu od 1. januara do 5. decembra 2017 zabeleženo 30 slučajeva fizičkih i verbalnih napada, pretnji i praćenja od kojih je tek 8 rešeno: u 3 slučaja nema elemenata krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnost, u 4 je odbačena krivična prijava i u jednom slučaju je okrivljenom izrečena mera bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja na slobodi i zabrane komunikacije sa oštećenim.

Za isti period baza podataka NUNS-a godinu beleži 83 incidenta, od kojih je 54 slučajeva pritiska na novinare, 21 verbalna pretnja, 6 fizičkih i 2 napada na imovinu.

Print Friendly, PDF & Email