KRIK pokrenuo portal za otkrivanje lažnih vesti

Novinari "Raskrikavanja" će svakodnevno proveravati tačnost medijskih objava, a pod lupom će biti i finansije urednika i vlasnika medija

21. Dec 2017

Reading Time: < 1 minute

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) pokrenula je danas novi sajt “Raskrikavanje”, koji će se boriti protiv lažnih vesti.

Čitaoci će moći da saznaju koji mediji najčešće objavljuju dezinformacije, šire propagandu ili pomažu kompanijama i pojedincima da se skriveno reklamiraju, a to su samo neke od kategorija u koje će biti svrstavane netačne vesti.

Ideja za takav projekat nastala je iz sve većeg dezinformisanja čitalaca i njihovog dovođenja u zabludu.

Novinari “Raskrikavanja” će svakodnevno proveravati tačnost medijskih objava, a pod lupom će biti i finansije urednika i vlasnika medija, navodi KRIK.

Osim ocenjivanja pojedinačnih sadržaja, “Raskrikavanje” će, na osnovu svih zabeleženih ocena, automatski praviti liste medija i medijskih izvora upitnog kredibiliteta.

“Raskrikavanje” je projekat KRIK-a, a ideja borbe protiv lažnih vesti razvijena je zajedno sa kolegama iz portala “raskrinkavanje.ba” iz Bosne i Hercegovine.

Lažne vesti će analizirati tim koji čine urednica Vesna Radojević i novinarka Marija Vučić uz tehničku realizaciju Miodraga Ćakića.

Portal „Raskrikavanje“ finansira se sredstvima KRIK-a.

(FoNet) 

Print Friendly, PDF & Email