Hadžiomerović: Sporazum o bezbednosti novinara nije dovoljan, potreban zakon

"Sporazumi su samo izigravanje, oni ne obavezuju, oni su rezultat slabosti države"

06. Dec 2017

Reading Time: 2 minutes

Potpredsednik Društva sudija Srbije Omer Hadžiomerović izjavio je danas u Novom Sadu da novinarska i medijska udruženja treba da zahtevaju od vlasti da u zakon uđu garancije o bezbednosti novinara i ocenio da je postojeći Sporazum o saradnji koji su potpisali Republičko javno tužilaštvo, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i novinarska i medijska udruženja i “slaba garancija”.

“Sporazum nikoga ne obavezuje, potreban vam je zakon. Sporazumi su samo izigravanje, oni ne obavezuju, oni su rezultat slabosti države. Treba da imate zakonski osnov za tu problematiku. Kao što je potrebno pružiti čvrste i jasne garancije za nezavisnost pravosuđa. I to treba biti zakonski regulisano”, rekao je Hadžiomerović na konferenciji “Medijske slobode i sudska praksa” u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV).

Prema njegovim rečima, problem je i u tome što je Tužilaštvo u funkcionalnom smislu bliže sudskoj vlasti a u statusnom smislu mnogo bliže izvršnoj vlasti.

Direktor beogradskog nedeljnika “Vreme” i član Stalne radne grupe za primenu Sporazuma o bezbednosti novinara Stevan Ristić rekao je da u lično ime može da kaže da se “dobra volja potrošila”, kada je učešće u toj radnoj grupi u pitanju.

“Ne želimo da potpišemo samo da bismo ispunili formu, već želimo da se sporazum zaista primenjuje. A stalno smo nailazili na neke prepreke i počelo je da liči na neku vrstu ping-ponga države sa ljudima koji predstavljaju medije u Stalnoj radnoj grupi”, kazao je Ristić.

Podsetio je da veliki broj slučajeva pretnji i napada na novinare nisu rešeni, uprkos postojanju Sporazuma, i kao primere naveo slučaj praćenja glavnog urednika “Južnih vesti” iz Niša Predraga Blagojevića, slučaj obijanja i premetačine stana novinarke KRIK-a Dragane Pećo, kao i slučaj fizičkog nasilja nad novinarima na inauguraciji predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski ocenio je da je Stalna radna grupa korisna, ali je dodao da to mora kroz praksu da se potvrdi.

On je kritikovao odluku Prvog javnog tužilaštva u Beogradu da odbaci krivičnu prijavu zbog fizičkog nasilja nad novinarima na Vučićevoj inauguraciji i rekao da se ne može govoriti da je krivično delo napada na novinare izvršeno u interesu novinara, kako je pisalo u obrazloženju.

“To je jedinstven slučaj kod nas, zaista ne znam za sličan slučaj”, kazao je Beljanski i dodao da je “ohrabrujuće” ukoliko je tačno da je republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac najavila reviziju odluke Prvog javnog tužilaštva.

Advokat Dragan Milić rekao je da u sudskim sporovima koji se po različitim osnovama vode protiv medija treba dati više prostora mehanizmu poravnanja.

“Nije rešenje zaposliti više sudija i omogućiti većem broju ljudi da tuži. Sve je bolje i jeftinije od suda. U SAD se recimo više od 90 odsto stvari rešava pre suda, dakle u poravnanju. Međutim, uslov za to je visok nivo pravne sigurnosti, odnosno standard u sudskoj praksi, Nisu sudije krive. Ne mogu oni da se pripreme za tako veliki broj predmeta i zbog toga pada kvalitet. takođe, potrebno je raditi na razvijanju svesti da se što manje tužimo i izlazimo pred sud”, naveo je Milić.

Konferenciju je organizovao NDNV uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

(Autonomija) 

Print Friendly, PDF & Email