Građanska Vojvodina: Vlast gura Srbiju u unutrašnji sukob

Upozoravamo međunarodnu zajednicu da prestane da žmuri pred činjenicom da Vučićeva “stabilokratija” više nego očigledno i s predumišljajem gura Srbiju ka izrazitoj nestabilnosti i ka unutrašnjem konfliktu.

25. Dec 2017

Reading Time: < 1 minute

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina sa žaljenjem konstatuje da su lokalni izbori u pet opština u Srbiji još jednom nedvosmisleno pokazali da je i poslednja pozitivna tekovina promena od 5. oktobra 2000. u potpunosti poništena i da u Srbiji više ne postoje slobodni i fer izbori.

Primeri nasilja, zastrašivanja političkih protivnika, potplaćivanja građana, uzurpacije državnih institucija, medijskih manipulacija gebelsovskog tipa koji su se desili na lokalnim izborima definitivan su dokaz da je građanima ukinuto osnovno ljudsko pravo da slobodno biraju i da budu birani.

Upozoravamo međunarodnu zajednicu da prestane da žmuri pred činjenicom da Vučićeva “stabilokratija” više nego očigledno i s predumišljajem gura Srbiju ka izrazitoj nestabilnosti i ka unutrašnjem konfliktu, kroz gaženje svih demokratskih procedura i potpunu kompromitaciju i uništavanje institucija. Podsećamo na notornu činjenicu da ovu vlast čine isti oni ljudi koji su tokom devedesetih godina prošlog veka vladali kroz proizvodnju ratova na prostoru bivše Jugoslavije. Nema nikakve sumnje da sada neće prezati ni od proizvođenja unutrašnjeg sukoba u Srbiji, jer se oni hrane konfliktima.

Građanska Vojvodina apeluje na političke i društvene aktere koji predstavljaju alternativu represivnoj vlasti da u narednom periodu sa velikom ozbiljnošću pristupe stvaranju infrastrukture za odbranu demokratskih vrednosti i ugroženih ljudskih prava u Srbiji. Niko nema pravo da stoji skrštenih ruku, sa strane, ukoliko ne želimo da se probudimo u stvarnosti u kojoj će ljudski život vredeti koliko i jedan glasački listić.

Građansku Vojvodinu čine:
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Centar za regionalizam, Novi Sad
Građanska akcija, Pančevo
Zelena mreža Vojvodine, Novi Sad
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Beograd/Novi Sad
Centar za interkulturalnu komunikaciju, Novi Sad
Vojvođanski građanski centar, Novi Sad
Centar građanskih vrednosti, Subotica

Print Friendly, PDF & Email