Udruženja: Uvesti medijsku pismenost u obrazovanje

"Medijsku pismenost uvrstiti u programe rada predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, visokoškolskih institucija, kao i ustanova kulture"

23. Nov 2017

Reading Time: 2 minutes

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja zatražila je od Ministarstva kulture i informisanja da učini sve kako bi medijska pismenost ušla u obrazovni sistem u Srbiji, kao izborni ili obavezni predmet.

“Naime, savremenim društvom dominiraju mediji koji posreduju i kreiraju stvarnost i ključno utiču na odluke, ponašanje i vrednosne norme, i građani moraju imati osnovna znanja i veštine iz oblasti medijskog obrazovanja kako bi mogli donositi kvalitetne životne odluke, u svoju i u korist svog okruženja”, navodi se u saopštenju koje je večeras na tribini o medijskoj pismenosti prezentovao predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović.

Koalicija zahteva od ministarstva da medijsku pismenost uvrsti u programe rada predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, visokoškolskih institucija, kao i ustanova kulture.

Navodi se da je potrebno formirati stalnu radnu grupu, sastavljenu od predstavnika državnih institucija, nevladinih organizacija, nezavisnih eksperata i predstavnika medijskih i novinarskih udruženja koji će izraditi analizu sadašnjeg stanja i međunarodnih akata i iskustava, i napraviti jasan i precizan akcioni plan za uvođenje medijske pismenosti u obrazovni sistem, kao izbornog ili obaveznog predmeta.

“Potreba za medijskom pismenošću ne podrazumeva samo njeno postojanje u obrazovnom sistemu, već bi trebalo uvesti specijalizovane programe, konkurse, projekte i aktivnostii, u kojima će aktivno učestvovati nadležni državni organi i institucije, zajedno sa organizacijama civilnog društva. Treba razmotriti mogućnost stvaranja posebnih fondova za razvoj medijske pismenosti u društvu kroz realizaciju projekata nevladinih organizacija i medija”, navodi se u zahtevima.

Koalicija zahteva i da se pravo pristupa širokopojasnom internetu tretira kao jedno od osnovnih ljudskih prava.

Založili su se i za razvoj digitalne pismenosti, što bi moralo da se ostvaruje paralelno sa razvojem medijske pismenosti.

Zahteve su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), NDNV, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres (LP) i Asocijacije onlajn medija (AOM).

Tribinu o medijskoj pismenosti u Medija centru Vojvodine organizovali su Pokret Novi optimizam i NDNV.

(Autonomija) 

Print Friendly, PDF & Email