Službenica Opštine Voždovac pratila i snimala novinarku i snimatelja N1

NUNS oštro osudio "nadzor izveštavanja"

08. Nov 2017

Reading Time: 2 minutes

Na otvaranju zdravstvene stanice u Prnjavoru danas je ekipu Televizije N1 pratila i snimala telefonom jedna žena koja je rekla da je službenica Opštine Voždovac, dok su novinarka i snimatelj radili anketu s građanima, objavljeno je na sajtu te medijske kuće.

Na njihovo pitanje ko je i zašto ih snima, odgovorila je da je zaposlena u Opštini i da ih “snima zato što želi da čuje izjave građana”.

Na konstataciju novinarke N1 da to može i sama da ih pita, ta ženska osoba koja se nije predstavila, rekla je: “Ne želim”.

Žena je je nastavila da snima i potom razgovarala s predsednikom Opštine Voždovac Aleksandrom Savićem.

Televizija je zvanično zatražila odgovor Voždovca da li je N1 pod video-nadzorom te opštine, zbog čega ih zaposleni u toj opštini snimaju dok su na radnom zadatku, i ko je osoba koja je to danas radila.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) oštro je protestovalo zbog snimanja ekipe N1 i ocenilo da je reč o još jednom ometanju u radu novinarske ekipe TV N1.

“Novinari u Srbiji odavno nisu samo mete fizičkih i verbalnih napada ili pretnji. Jedan od važnih vidova pritiska odnosi se i na zabranu novinarima da izveštavaju sa određenih mesta, praksa da neki novinari/mediji nisu ni pozvani na određene događaje od javnog interesa čime im je uskraćeno pravo da obavljaju svoj posao, a evo sada imamo patentiran i svojevrsni ‘nadzor izveštavanja’, što predstavlja određeni pritisak na novinare”, naveo je NUNS u saopštenju za javnost.

Ocenili su da je najnoviji incident logičan nastavak učestalog etiketiranja i targetiranja TV N1 kao “američke televizije” i apelovali da se sa tom praksom prestane.

NUNS je pozvao Službu za informisanje SO Voždovac, predsednika opštine Voždovac, koji je bio svedok ovog incidenta ali i SNS, koji je kadrirao u toj beogradskoj opštini, da javnosti pruže objašnjenje za ovaj nesvakidašnji čin.

(Autonomija/Beta) 

Print Friendly, PDF & Email