Sejdinović: Odluka tužilaštva je uvreda za zdrav razum

"Totalitarni i bezumni državni aparat"

17. Nov 2017

Reading Time: 2 minutes

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović izjavio je danas da je “šokiran” činjenicom da je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo krivične prijave novinara koji su bili napadnuti na skupu ispred Doma Narodne skupštine tokom “inauguracije” predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ocenio da takva odluka predstavlja “završni udarac pravnoj državi”.

“Zaista sam šokiran ovom odlukom, ona predstavlja završni udarac bilo kakvoj iluziji da je ovde moguća pravna država. Ovo nije udarac samo na novinare i medijske slobode, ne predstavlja ni samo cinični podsmeh vladavini prava, već uvredu za zdrav razum”, rekao je Sejdinović.

Dodao je da novinarska udruženja posle takve odluke tužilaštva treba da ozbiljno razmotre da li ima bilo kakvog smisla na bilo kakav način sarađivati sa “totalitarnim i bezumnim državnim aparatom”.

“Nažalost, ova odluka se dešava samo nekoliko dana nakon što smo, kao predstavnici novinarskih udruženja i medijskih asocijacija, predali zahteve Grupe za slobodu medija predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, među kojima je i onaj o bezbednosti novinara. Država se očigledno poigrava sa novinarskim i medijskim udruženjima”, kazao je Sejdinović.

“Miroljubivost” na delu

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivične prijave, pozivajući se na izjave svedoka, i navelo da nije bilo ugrožavanja sigurnosti ili nasilničkog ponašanja prema novinarima.

To tužilaštvo je donelo rešenje “kojim su odbačene predmetne krivične prijave” i navelo da njihovi podnosioci “imaju pravo na prigovor”, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, tužilaštvo je utvrdilo da se u konkretnom slučaju “eventualno radi o prekršaju iz oblasti javnog reda i mira”.

“Ministarstvu unutrašnjih poslova je naloženo da se protiv učesnika skupa podnesu prekršajne prijave Prekršajnom sudu, a zbog prekršaja predviđenih Zakonom o javnom redu i miru”, piše u saopštenju.

Naveli su i da su pritom osobe koja su učestovale u nasilju nad novinarima “ponašale pristojno, nikome nisu pretile” te da su “upućivale molbe da se prestane sa provokacijama”.

Tužilaštvo je našlo da ne postoje osnovi sumnje da je bilo koje lice izvršilo krivično delo ugrožavanje sigurnosti ili nasilničko ponašanje niti bilo koje drugo krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Ispred Skupštine Srbije napadnuta je novinarka lista Danas, saradnik agencije Tanjug, novinarka Radija Beograd, kao i novinari Insajdera i Vajsa (Vice) i učesnik protesta “Protiv diktature”.

(Autonomija) 

Print Friendly, PDF & Email