NUNS i NDNV: Sramna odluka Tužilaštva o odbacivanju krivičnih prijava protiv napadača na novinare

Na fotografijama se jasno vidi nasilje aktivista SNS-a nad novinarima tokom inauguracije predsednika Aleksandra Vučića.

17. Nov 2017

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine smatraju da je odluka Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu da odbaci krivične prijave zbog napada na novinare tokom inauguracije Aleksandra Vučića sramna i da predstavlja još jedan dokaz da pravosudni sistem u Srbiji ne radi u skladu sa pravom i pravdom već isključivo interesima vlasti i vladajućih stranaka.

Obrazloženje odluke Tužilaštva predstavlja poseban cinizam i zamagljivanje više nego evidentnih činjenica koje su građani Srbije imali priliku da vide u medijima na fotografijama koje su prikazali nasilje aktivista Srpske napredne stranke nad novinarima tokom inauguracije predsednika Aleksandra Vučića 31. maja 2017. godine.

NUNS i NDNV će posle ove odluke Tužilaštva razmotriti svoj status u stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara, koju čine predstavnici Republičkog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova i novinarskih i medijskih udruženja, pošto se ozbiljno postavlja pitanje smisla njegovog postojanja s obzirom na poražavajuće rezultate nadležnih državnih organa u zaštiti bezbednosti novinara.

Beograd-Novi Sad-Niš, 17. novembar 2017.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Print Friendly, PDF & Email