Novinari regiona: EU da više učini na zaštiti medijskih sloboda

"Političari u državama kandidatima za članstvo odgovorni za medijske slobode"

09. Nov 2017

Reading Time: 2 minutes

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas u Tirani da su medijske slobode uslov o kome se ne može pregovarati ni s jednom državom Zapadnog Balkana i da Evropska komisija u kontinuitetu prati izazove s kojima se suočavaju mediji regiona.

Istovremeno, novinari koji učestvuju na međunarodnoj konferenciji “EU-Zapadni Balkan medijski dani” zatražili su od Brisela da učini više na zaštiti slobode medija.

Han je otvarajući skup kazao da su “uslovi” za istraživačko novinarstvo “značajno opali” i da Evropska komisija prati izazove i prepreke s kojima se suočavaju mediji u region.

“Slučajevi nasilja i zastrašivanja uvek su izazivali našu zabrinutost i manjak napretka u ovoj oblasti biće predmet naše pažnje. Evropska komisija će insistirati da se ukine praksa nekažnjivosti“, kazao je Han na skupu koji je okupio medijske profesionalce iz regiona i predstavnike Evropske komisije.

On je ocenio da su političari u državama kandidatima za članstvo odgovorni za medijske slobode, kao i za bezbednost i pristojne uslove za rad novinara, ali i podvukao da su mediji sa svoje strane odgovorni da “kritički, odgovorno i profesionalno izveštavaju”.

Novinar BIRN-a Srbija Slobodan Georgiev je kazao da je medijima i novinarima u Srbiji potrebna “veća i jasnija podrška” Evropske komisije.

“Nije naš problem biznis model nego nedostatak sloboda i vladavine prava i to mora uvek da se kaže”, rekao je Georgiev, držeci u rukama majicu s porukom “EU uradi više za medijske slobode”.

Majicu su u znak podrške nosili brojni novinari, učesnici skupa.

Pojedini novinari su rekli da postoje različiti standardi EU kada je u pitanju reakcija na nasilje i pritiske na medije u regionu u odnosu na ostale delove Evrope.

U tom svetlu kao poređenje su naveli nedavno ubistvo novinarke na Malti i oštru reakciju Brisela čiji su se predstavnici pojavili na sahrani uticajne novinarke koja je istraživala slučajeve korupcije i kriminala.

Konferenciju je zajedno s evropskim komesarom Hanom otvorio albanski premijer Edi Rama koji je govor mržnje označio kao probem s koji se suočavaju društva regiona.

“Ne smemo da dozvolimo da se sloboda izražavanja degradira”, rekao je Rama.

(Beta, foto: Predrag Blagojević, Južne vesti)

Print Friendly, PDF & Email