Grupa za slobodu medija: Kaznite napadače na novinare

Zahtevamo da svi napadači na novinare budu procesuirani, jer bez povećanja bezbednosti za novinare neće biti ni slobodnih medija.

02. Nov 2017

Reading Time: 2 minutes

Povodom međunarodnog Dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima Grupa za slobodu medija organizovala je danas, u minut do 12, akciju upozorenja na sve nebezbednije okruženje u kome rade novinari i na stalne pretnje i napade kojima su izloženi. Za novinare je neprihvatljivo da napadači ostanu nekažnjeni i da praktično budu zaštićeni nereagovanjem državnih organa, posebno tužilaštava, policije i sudova.

Akcija je istovremeno održana u više gradova Srbije, ispred zgrada u kojima su smešteni Republički javni tužilac, tužilaštva i sudovi u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu. U ovim gradovima su letke sa upozorenjima na nekažnjavanje odgovornih za napade i pretnje novinarima zajedno delili novinari i predstavnici civilnog sektora.

Republičkom javnom tužiocu Zagorki Dolovac je zvanično, preko pisarnice, upućeno pismo sa letkom u kome je navedeno da se broj evidentiranih napada na novinare rapidno povećava iz godine u godinu, podsetili smo je na još nerešene fatalne slučajeve ubistva Dade Vujasinović od pre 23 godine, Slavka Ćuruvije pre više od 18 godina i Milojka Pantića pre 16 godina. Nedospustivo je da ubistva novinara ostanu nerasvetljena i nekažnjena jer se time ohrabruju napadi na njih i samim tim na slobodu medija.

Javnost i odgovorne državne organe smo podsetili da su ove godine novinari nekažnjeno 68 puta bili napadnuti, praćeni, snimani, da im se preti smrću gotovo svakodnevno, da je provaljeno u stan višestruko nagrađivane novinarke koja se bavi istraživačkim novinarstvom. U takvoj atmosferi nema nezavisnog novinarstva, nema zaštite javnog interesa, ni neophodne kontrole vlasti.

Građani sa kojima smo razgovarali tokom akcije veoma su pozitivno reagovali i podržali su zahteve novinara. Očekujemo da Republičko javno tužilaštvo kao i sva druga tužilaštva i sudovi na delu pokažu da rade u javnom interesu, da se ne boje nasilnika i da ni na koji način ne zavise od njih i to tako što će što pre omogućiti da se rasvetle ubistva, pretnje i napadi, a počinitelji privedu pravdi. Zahtevamo da svi napadači budu procesuirani jer bez povećanja bezbednosti za novinare neće biti ni slobodnih medija.

Grupa za slobodu medija okuplja više stotina medija, organizacija, novinarskih i medijskih udruženja, građanki i građana koji se zajedno bore za slobodne medije u Srbiji. Grupa je pokrenuta nakon gašenja Vranjskih, jednog od najznačajnijih lokalnih medija u Srbiji, do kojeg je došlo zbog stalnih političkih i ekonomskih pritisaka kojima više nisu mogli da se odupiru. Gušenje Vranjskih smatramo simbolom stanja slobode medija u našoj zemlji.

#ZaštititeNovinare
#ZaSloboduMedija

Print Friendly, PDF & Email