Dnevnik obeležio 75. rođendan, Grupa za slobodu medija traži da se ispita vlasništvo

Nekada antifašistički list, danas propagandno glasilo SNS-a

14. Nov 2017

Reading Time: < 1 minute

Novosadski dnevni list “Dnevnik” danas je obeležio 75 godina postojanja, a Grupa za slobodu medija je takođe danas zahtevala od vlasti u Srbiji da se dosledno sprovedu zakoni koji se odnose na završetak procesa privatizacije medija, kao i da se utvrdi nedržavno vlasništvo, između ostalog, i u Dnevniku.

Na sajtu Agencije za privredne registre navodi se da 55 odsto vlasništva u preduzeću Dnevnik Vojvodina pres, koje izdaje list Dnevnik, ima nemačka kompanija Mediengruppe Balkan Gmbh iz Esena, a 45 odsto Dnevnik a.d.

Pojedini mediji navodili su da se zapravo ne zna tačno ko je stvarni suvlasnik Dnevnika i koliko procenata vlasništva u njemu ima država.

Dnevnik, najstariji dnevni list u Vojvodini, počeo je izlaziti u Drugom svetskom ratu 15. novembra 1942. godine, pod imenom “Slobodna Vojvodina”, kao organ Pokrajinskog narodnooslobodilačkog odbora za Vojvodinu.

Štampan je u ilegalnoj štampariji u Novom Sadu, a prvi urednik je bio Svetozar Marković Toza.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović na današnjoj svečanosti je rekao da je Dnevnik “institucija kojoj veruje” veliki broj građana koji žive u Vojvodini i koja predstavlja “slobodno, časno i profesionalno novinarstvo”.

Podsetio je da je Dnevnik jedini dnevni list u Vojvodini koji se štampa na srpskom jeziku i ćirilićnom pismu.

„Zbog toga će Pokrajinska vlada učiniti sve da mu pomogne da bi opstao i trajao i u narednih 75 godina“, poručio je Mirović.

Medijski eksperti proteklih godina više puta su upozoravali da je Dnevnik u velikim dugovima i da je veoma pristrasan u izveštavanju, te da služi kao propagandno glasilo Srpske napredne stranke.

Svečanosti su prisustvovali i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Miroslav Štatkić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Matice srpske Dragan Stanić, predsednik novosadskog ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti Stevan Pilipović.

(Autonomija) 

Print Friendly, PDF & Email