AOM: Odluka tužilaštva je politička, štite nasilnike bliske SNS-u

"Cinična, uvredljiva i ponižavajuća odluka tužilaštva"

19. Nov 2017

Reading Time: 2 minutes

Asocijacija onlajn medija (AOM) oštro je večeras kritikovala odluku Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu kojom je odbačena krivična prijava protiv obezbeđenja skupa podrške Aleksandru Vučiću tokom njegove “inauguracije” za predsednika Srbije i ocenila da je takva odluka “politički motivisana”, kojom se “štite nasilnici” koji su “očito bliski vladajućoj političkoj partiji”.

“Posebno je zabrinjavajuće obrazloženje pomenute odluke, koje je cinično, uvredljivo i ponižavajuće ne samo za novinarku i fotoreportera koje su neuniformisani pripadnici obezbeđenja davili, ponižavali i pretili im, već i za ostale novinare koje je obezbeđenje tada sprečilo da obavljaju svoj posao, kao i za sve građane Srbije”, naveo je AOM u saopštenju za javnost.

Ta medijska asocijacija je podsetila da se na fotografijama jasno vidi da naočigled policije obezbeđenje davi i gura novinare i građane.

“Ali, još neimenovani tužilac je zaključio da nasilja nije bilo, već upravo suprotno – tužilac je optužio novinara i fotoreportera da su ‘provocirali’, a da je obezbeđenje svojim postupcima zapravo pomoglo novinarima, sprečavajući ‘mnogo veći incidenti i linč’. Pritom, u svom saopštenju tužilaštvo nije objasnilo ulogu policajaca koji su sve ovo posmatrali sa strane, niti odgovorilo na pitanje zbog čega umesto privatnog obezbeđenja navodno mogući sukob između pristalica Aleksandra Vučića i novinara nije sprečila policija”, piše u saopštenju.

Optužili su tužilaštvo da je cinično zaključilo da su se pripadnici obezbeđenja “ponašali pristojno”, te da su čak “upućivali molbe”, konstatujući da nisu tukli, vređali, bili drski ili ponižavali novinare.

“Pritom, iako Zakon o privatnom obezbeđenju propisuje krivičnu odgovornost za sve koji se time bave bez posebne licence koju izdaje MUP, tužilaštvo se nije bavilo ni utvrđivanjem toga ko je angažovao muškarce koji su tog dana obezbeđivali skup podrške Aleksandru Vučiću”, naveo je AOM.

Dodaje se da će upravni odbor asocijacije konsultovati predstavnike ostalih kredibilnih novinarskih i medijskih udruženja i u narednim danima odlučiti o konkretnim koracima u vezi sa ovim slučajem.

(Autonomija) 

Print Friendly, PDF & Email