Tribina “Dozvola za mrak” 26. oktobra u Kragujevcu

Dođite na tribinu "Dozvola za mrak" u četvrtak 26. oktobra u kragujevački Dom omladine.

23. Oct 2017

Reading Time: 2 minutes

Grupa za slobodu medija i Nezavisno društvo novinara Vojvodine pozivaju vas da budete sa nama i našim gostima na tribini:

DOZVOLA ZA MRAK
Tribina o odstrelu medija i medijskih sloboda u Srbiji

Četvrtak, 26. oktobar 2017. godine

Mesto: Dom omladine, Branka Radičevića 1, Kragujevac

Početak: 19 časova

Učesnici:
Danica Vučenić, novinarka
Jovanka Nikolić, novinarka
Slaviša Lekić, predsednik NUNS-a
Teofil Pančić, novinski pisac
Vukašin Obradović, novinar

Moderator:
Dinko Gruhonjić, programski urednik NDNV-a

Gašenje nedeljnika Vranjske, serija napada na novinare i medije – samo su novi pojavni oblici dugogodišnje operacije ubijanja medijskih sloboda i medijskog pluralizma u Srbiji. Vlast, bahato i neprikriveno, ima nameru da uništi svaki oblik kritičkog mišljenja, i u tu svrhu angažuje celokupnu državnu infrastrukturu. Zloupotrebljavajući institucije, vlast uspostavlja autoritarni i visokokriminalizovani sistem u kojem je svaka alternativa zabranjena i u kojem se ne poštuju zakoni i procedure već isključivo sila i nasilje. Srbija je društvo u kojem ukinut prostor za javnu polemiku, ili je ona u potpunosti obesmišljena, društvo u kojem ne postoji dijalog, već samo i jedino monolog.

Mediji i novinari koji profesionalno obavljaju svoj posao, držeći do toga da je novinarstvo jedan od najznačajnijih kontrolnih mehanizama u društvu, koji je korektiv političkim i društvenim devijacijama – nalaze se pod snažnim, svakovrsnim pritiscima, i uskoro ćemo verovatno biti svedoci gašenja i drugih medija koji nisu deo korumpirane piramide vlasti i moći, a kojih ima veoma malo. Nije isključeno da će opstati samo razni oblici Informera i Pinka, koji će veličati “mudrog vođu” i besomučno napadati njegove domaće i strane “neprijatelje”.

O ovim i o drugim medijskim temama – razgovaraćemo sa našim dragim gostima, u nadi da ćete i vi biti tu i aktivno učestvovati u razgovoru.

Razgovaraćemo u Kragujevcu, gradu koji je u medijskom smislu svojevrsna crna rupa, gradu u kojem se na najdrastičniji način krše medijski zakoni, gradu u kojem se mediji nalaze na ivici opstanka.

Vidimo se!

Print Friendly, PDF & Email