TAIEX: Mediji u Srbiji pod stalnim pritiskom vlasti

"Izvori nezavisnih i nepristrasnih informacija su malobrojni i njima je veoma teško da opstanu"

22. Oct 2017

Reading Time: < 1 minute

Ekspertska misija za zaštitu novinara u Krivičnom zakonu (TAIEX), koja deluje pri Evropskoj komisiji, ocenila je u izveštaju za Srbiju da su mediji pod stalnim pritiskom vlasti.

“Zbog kontrole koju vlada ima nad televizijama i nad radijskim stanicama, onlajn mediji postaju veoma važni izvori vesti, ali je problem u tome što su ti mediji pod stalnim pritiskom vlade i lokalnih vlasti. Izvori nezavisnih i nepristrasnih informacija su malobrojni i njima je veoma teško da opstanu u ekstremno fragmentiranom medijskom tržištu”, navodi se u izveštaju u koji je agencija Beta imala uvid.

TAIEX je naveo i podatke udruženja novinara iz Srbije, po kojima se i dalje beleže fizički napadi i verbalne pretnje novinarima.

“Takođe , zabeleženi su i mnogi slučajevi ometanja rada novinara, kao što su zabrane prisustva konferencijama za novinare, ometanje prava na pristup informacijama od javnog značaja, skrivanje informacija o javnim aktivnostima lokalnih političara”, piše u izveštaju.

Navodi se i da su novinarska udruženja izrazila zabrinutost zbog nefunkcionisanja mehanizma saradnje koji je uspostavljen između tih udruženja, tužilaštva i policije, o čemu svedoči činjenica da nisu razrešene brojne pretnje i fizički napadi na novinare.

TAIEX je preporučio Ministarstvu kulture i informisanja da organizuje projekte i kampanje na nacionalnom nivou, kako bi se podigla svest javnosti o značaju medijskih sloboda, medijskog pluralizma i bezbednog rada novinara.

U izveštaju se navodi i da je medijsko tržište u Srbiji verovatno najfragmentiranije u Evropi, ako se uzme u obzir broj stanovnika, pa je tako na kraju 2016. godine bilo registrovano 1.788 medija.

“Zbog velikog broja medija i ekonomske krize, kao i zbog ukupnog budžeta za oglašavanje od 160 miliona evra, mediji većinom nisu samoodrživi. Dodatni problem predstavlja činjenica da je od ukupno 191 konkursa za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa, u čak 132 uočena neka vrsta nepravilnosti”, piše u izveštaju.

(Autonomija/Beta) 

Print Friendly, PDF & Email