I nezavisni ekspert se povukao iz Radne grupe za Medijsku strategiju

Usled brojnih kontroverzi koje su pratile izradu Medijske strategije iz Radne grupe su istupili predstavnici Koalicije novinarskih i medijskih udruženja, Asocijacije medija i Udruženja novinara Srbije.

26. Oct 2017

Reading Time: 2 minutes

Nezavisni ekspert Dejan Nikolić saopštio je da je istupio iz Radne grupe za izradu Medijske strategije.

“Istupio sam iz Radne grupe za izradu Medijske strategije Republike Srbije. Smatram da je potpuno besmisleno da odlučujemo o okruženju u kome će novinari raditi sledećih pet godina bez predstavnika glavnih novinarskih udruženja koji su već napustili grupu u prethodnih par nedelja”, napisao je Nikolić na svom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk (Facebook).

Iz Radne grupe za izradu Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji do 2023. godine istupili su predstavnici Asocijacije medija Dalila Ljubičić, Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović i Koalicije novinarskih i medijskih udruženja (Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS, Nezavisnog društva novinara Vojvodine – NDNV, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, Lokal presa i Asocijacija onlajn medija) Nedim Sejdinović.

Ljiljana Smajlović podnela je ostavku 13. oktobra, kako je navela, u znak ličnog protesta zbog imenovanja novog državnog sekretara za informisanje Aleksandra Gajovića, koga je optužila za šovinizam prema ženama, a potom je UNS nekoliko dana kasnije saopštio da se povlači iz Radne grupe.

Predstavnica Asocijacije medija Dalila Ljubičić povukla se iz Radne grupe 17. oktobra, a Upravni odbor te Asocijacije je saopštio da je tu odluku doneo zbog imenovanja novog državnog sekretara za informisanje Aleksandra Gajovića.

Asocijacija medija predložila je ministru kulture i informisanja da raspusti Radnu grupu, imenuje novu i promeni metodologiju, kako bi taj “zahtevan posao” mogao da bude završen u razumnom roku.

Predstavnik Koalicije novinarskih i medijskih udruženja Nedim Sejdinović povukao se iz Radne grupe 20. oktobra, ali su saopštili da se njihovi razlozi ne podudaraju sa motivima izlaska drugih udruženja iz tog procesa.

“Njihovi javno izrečeni razlozi su neiskreni, a stvarni – neprincipijelni. Hteli smo da zastupamo interese građana i javnosti i principe medijskih sloboda, a nikako da taj položaj koristimo za ostvarenje partikularnih interesa, pozicioniranje u strukturama moći i trgovinu sa vlastima”, saopštila je Koalicija.

NUNS i NDNV juče su pozvali UNS da iz Radne grupe za izradu Medijske strategije povuče i “svoje druge kadrove” koji su u to telo izabrani kao nezavisni stručnjaci.

“Ukoliko UNS ne povuče svoje kadrove, biće jasno da je njihovo ritualno povlačenje iz Radne grupe imalo samo za cilj da donošenje Medijske strategije prebaci u domen političkih pregovora i tajnih trgovina između režima i bliskih organizacija”, navodi se u saopštenju.

U Radnoj grupi su ostali Stanko Crnobrnja, Maja Raković, Tamara Momirov, Nenad Krajnović, Dejan Masliković, Irina Reljin, Milan Petković, Čedomir Radojčić, Milivoje Mihajlović, Ištvan Bodžoni i Miloš Janković.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email