Gledajte uživo večerašnju tribinu “Reči našeg vremena: totalitarizam-nacionalizam-ekstremizam-ksenofobija”

Večerašnju tribinu moći ćete da pratite uživo na Fejsbuk stranici Autonomija! Uključujemo se u 19 časova, budite sa nama!

06. Oct 2017

Reading Time: 2 minutes

Večerašnju tribinu moći ćete da pratite uživo na Fejsbuk stranici Autonomija! Uključujemo se u 19 časova, budite sa nama!

Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Građanska Vojvodina imaju čast da vas pozovu na tribinu

REČI NAŠEG VREMENA: TOTALITARIZAM-NACIONALIZAM-EKSTREMIZAM-KSENOFOBIJA

Povodom desetogodišnjice od velikog antifašističkog mitinga u Novom Sadu

Dan i datum: Petak, 6. oktobar 2017. godine

Početak: 19 časova

Mesto: Medija centar Vojvodine, Zmaj Jovina 3/I, Novi Sad

Učesnici:
Laslo Vegel, književnik
Sanja Kljajić, novinarka i aktivistkinja
Igor Besermenji, publicista
Aleksandar Popov, antifašistički aktivista

Pre početka tribine biće emitovan kratki film o mitingu iz današnje perspektive – autora Maje Leđenac, Darka Špera i Lee Kotlice.

Moderator:
Dinko Gruhonjić, novinar

Koalicija Građanska Vojvodina ovom tribinom obeležava deset godina od velikog antifašističkog mitinga u Novom Sadu. Podsetimo se nakratko šta se tada dešavalo…

Početkom oktobra 2007. neonacistička organizacija Nacionalni stroj najavila je da će u Novom Sadu 7. oktobra te godine organizovati „Marš za jedinstvo Srbije”. Zapravo, ovo je bio pokušaj obeležavanja rođendana jednog od nacističkih vođa pod krinkom tzv. patriotizma. O tome najbolje svedoči činjenica da su desetine neonacista iz zemalja Istočne Evrope pohrlili na ovaj skup.

Organizacije okupljene oko Građanske Vojvodine odlučile su da istog dana organizuju miting „Stop fašizmu!”, koja će biti odgovor građana na ovo najavljeno, sramno izrugivanje Novom Sadu i Vojvodini, tradiciji antifašizma i multikulturalnosti, ali i zdravom razumu.

Marš neonacista je u međuvremenu zabranjen, a na mitingu „Stop fašizmu!” okupilo se više od 5.000 građana, koji su odlučili da izađu na ulicu i glasno kažu Ne! fašizmu i neonacizmu. Nažalost, kolona građana koja se kretala unapred najavljenom rutom, do Keja žrtava racije, napadnuta je od pripadnika ove neonacističke organizacije. Slike sa ovog skupa obišle su svet.

Na tribini želimo da razgovaramo o tome gde se nalazimo deset godina posle. Da li građani još uvek prepoznaju opasnost od totalitarnih i retrogradnih ideologija i da li su spremni da se bore protiv njih?

Razgovaraćemo pre svega o vremenu u kojem živimo danas, koje je, čini se, prilično različito. Dok u Srbiji vladaju manje-više isti oni protiv kojih su građani Novog Sada protestovali 2007. godine, Evropa i svet su se u proteklih desetak godina izmenili, a vreme koje živimo jeste vreme uspona političkih i kulturnih pokreta za koje smo mislili da su stvar prošlosti.

Da li je ovaj talas zaustavljiv i koje mogu biti njegove posledice? I na kraju, pokušaćemo da damo odgovor i na pitanje gde se nalaze ključne greške onih koji se zalažu za sasvim druge vrednosti.

Budite sa nama!

Građansku Vojvodinu čine:
Centar za regionalizam, Novi Sad
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Građanska akcija, Pančevo
Zelena mreža Vojvodine, Novi Sad
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Novi Sad
Centar za interlkulturalnu komunikaciju, Novi Sad
Vojvođanski građanski centar, Novi Sad
Centar građanskih vrednosti, Subotica

Print Friendly, PDF & Email