Fondacija Katarina Preradović: Prvi laureat Marko Somborac

Nagrada se dodeljuje u znak sećanja na novinarku Blica i NIN-a Katarinu Preradović u želji da se podrže novinari i pojedinci koji teže visokim profesionalnim i etičkim standardima.

10. Oct 2017

Reading Time: < 1 minute

Prva godišnja nagrada za profesionalni novinarski integritet Fondacije “Katarina Preradović” danas je uručena Marku Somborcu, autoru dnevno političkog stripa u Blicu.

Nagrada se dodeljuje u znak sećanja na novinarku “Blica” i NIN-a Katarinu Preradović, iz velikog poštovanja prema njoj i želje da se podrže novinari i pojedinci koji teže visokim profesionalnim i etičkim standardima i bore se za javni interes i osvajanje medijskih sloboda.

Zahvalivši na nagradi, Somborac je rekao da mu je Preradović bila jedan od prvih urednika u Blicu i da je iz razgovora i njenih saveta poprimio slična interesovanja u vezi ekonomije.

On je ukazao i da novinari i medijski poslenici moraju da nastave da se bore za medijske slobode, i danas kad su u Beogradu srpski i turski predsednik koji su, kako je rekao, “poznati na temu slobode medija”.

“Moramo da se borimo, ne smemo da se predamo, da pokleknemo”, rekao je Somborac.

Novinari Tanja Nikolić Đaković (NIN) Mijat Lakićević (Novi magazin), Milenko Vasović (Danas) su podsetili na odnos Katarine Preradović prema poslu i to koliko se borila protiv raznih pritisaka tajkuna i političara.

“Bila je borac do poslednjeg časa, a njen posao je bio njen život isto kao deca i muž”, rekla je Nikolić Đaković.

Na dodeli nagrade je naglašeno i da je veoma značajno što se to priznanje dodeljuje za novinarski integritet uz ocenu da je to ono što mnogima danas nedostaje.

Izražena je i nada da dodela nagrade predstavlja korak ka uspravljanju novinarske profesije.

Katarina Preradović je spadala u red najuticajnijih ekonomskih novinara u Srbiji, a iznenada je preminula u 43. godini 18. aprila 2015. godine.

Kolege i prijatelji osnovali su Fondaciju koja nosi njeno ime a koja radi zahvaljujući pojedincima i ličnim zalaganjima i podršci Fiskalnog saveta.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email