Članovi Grupe za slobodne medije delili flajere

Nezavisni mediji "sistematski onemogućeni" da dođu do tih informacija, a oni "zavisni" i ne pokušavaju da ih nađu.

20. Oct 2017

Reading Time: 2 minutes

Članovi Grupe za slobodu medija večeras su ispred zgrade Narodnog pozorišta učesnicima i posetiocima svečane akademije “Kavkaski orah” delili flajere s natpisom “Za slobodne medije, za slobodan Beograd”.

U Narodnom pozorištu od 18.00 održava se svečana akademija “Kavkaski orah” u okviru obeležavanja 73. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, a najavljeno je obraćanje gradonačelnika Beograda Siniše Malog, predsednika Skupštine grada Nikole Nikodijevića i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

U flajeru se navodi da Grupa za slobodu medija okuplja više stotina medija, organizacija, novinarskih i medijskih udruženja koja se zajedno bore za slobodne medije u Srbiji.

“Ovde smo zato što građani i građanke Beograda imaju pravo da budu istinito, nepristrasno, potpuno i blagovremno informisani o svim pitanjima od značaja za njihov život i za život našeg rada”, navodi se u flajeru.

Piše i da su nezavisni mediji “sistematski onemogućeni” da dođu do tih informacija, a da oni “zavisni” i ne pokušavaju da ih nađu.

Navodi se i da “netransparentnost rada gradskih vlasti pospešuje korupciju i druge oblike zloupotrebe moći na sivm nivoima upravljanja”, a da “korupcija onemogućava razvoj grada koji je u javnom, a ne u nečijem privatnom interesu”.

Na jednoj strani flajera pod naslovom “Novinari pitaju, grad…” navedeni su primeri situacija u kojima je novinarima onemogućeno da obavljaju svoj posao, poput onog iz septembra 2015. godine, kada je komunalna policija nije dozvolila ekipi Istinomera snimanje kod restorana “Savanova”.

Među navedenim primerima je i situacija iz oktobra 2015. godine kada je obezbeđenje gradonačelnika Beograda Siniše Malog onemogućilo novinarima KRIK-a da ga snimaju kod restorana “Savanova”, kao i primer iz februara ove godine kada je novinaru lista Danas zabranjeno da prisustvuje događaju na kojem je učestvovao gradski menadžer Goran Vesić uz objašnjenje da je poziv otkazan zbog nekih tekstova koje je taj list prethodno objavio.

Povod za formiranje Grupe za slobodu medija je gašenje Vranjskih, jednog od najznačajnijih lokalnih medija u Srbiji, zbog stalnih političkih pritisaka kojima više nisu mogli da se odupiru.

Rad Grupe za slobodu medija je do sada podržalo više od 200 medija i organizacija.

(Beta) 

Print Friendly, PDF & Email