Bjeregard: Han čvršće da se založi za prekid pritisaka na medije

"Zahtev vlastima Srbije treba da uputi Evropska unija"

12. Oct 2017

Reading Time: < 1 minute

Johanes Han, komesar za proširenje i susedsku politiku Evropske unije upoznat je sa teškom situacijom u medijima na području Zapadnog Balkana, izjavio je za RSE Mogens Bliher Bjeregard predsednik Evropske federacije novinara.

Bjeregard je rekao da institucije Evropske unije vlastima u Srbiji treba jasno da poruče da se moraju prekinuti pritisci na novinare – što će, kako je za RSE rekao Bjeregard, Hanu preneti i na predstojećoj novembarskoj konferenciji Evropske unije o medijima na Zapadnom Balkanu koja se održava u Tirani.

“Znam da je svestan situacije na Balkanu. Više puta sam sa njim o tome razgovarao. Želim da naglasim da bi trebalo da bude posvećeniji tom pitanju. I da bi trebalo da upućuje ćvršće poruke. Govorimo o državi koja je kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji. Da biste uopšte došli u taj status neophodan uslov su neupitna sloboda medija, govora i izražavanja stavova. Kristalno je jasno da takav čvrst zahtev vlastima Srbije treba da uputi Evropska unija. Da unaprede stanje u tim sferama u čitavoj zemlji”, poručio je Bjeregard u izjavi za RSE.

Predsednik Evropske federacije novinara je za RSE govorio u okviru rubrike Intervju nedelje koji u celini možete u subotu pročitati na internet sajtu i čuti u radijskom programu RSE.

Inače, Upravni odbor Evropske federacije novinara (EFJ) odlučio je da u Srbiju pošalje međunarodnu misiju kako bi se poboljšalo stanje u sferi medija pogoršano poslednjih godina, i pozvao Savet Evrope i OEBS da u tom smislu nastave pritisak na vlast Aleksandra Vučića, saopštilo je prethodno Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

(Autonomija, Radio Slobodna Evropa)

Print Friendly, PDF & Email