Sejdinović: Neprihvatljivo da Medijska strategija bude usvojena bez široke javne rasprave

"Niti meni, niti novinarskim i medijskim udruženjima ne pada na pamet da dajemo legitimitet vlastima, ali ne želimo ni da im dopustimo da u potpunom mraku donose ovaj važan dokument."

30. Sep 2017

Reading Time: 3 minutes

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović, koji je kandidat za člana Radne grupe za izradu Medijske strategije, izjavio je da je neprihvatljivo da ta strategija bude usvojena bez “široke i istinske” javne rasprave.

“Za nas je neprihvatljivo da strategija bude usvojena bez široke i istinske javne rasprave, u kojoj će učestvovati i novinari i mediji, i medijski eksperti, i civilne organizacije, pošto će ovaj dokument, čak i u uslovima trenutnog bezakonja, uticati na medijsku scenu sve do 2023. godine Valjda ćemo imati do tada neku vlast koja će poštovati zakone i druge akte”, rekao je Sejdinović agenciji Beta.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija onlajn medija (AOM), Lokal pres i NDNV predložili su Sejdinovića za člana Radne grupe za izradu Medijske strategije, umesto Tamare Skrozze.

U dopisu upućenom Ministarstvu kulture i informisanja, pet novinarskih i medijskih organizacija navodi da Tamara Skrozza, koja je do sada predstavljala ova udruženja u Radnoj grupi za izradu Strategije razvoja javnog informisanja, iz zdravstvenih razloga više nije u mogućnosti da ostane na toj poziciji.

Nedim Sejdinović je ocenio da već u početnoj fazi izrade Medijske strategije postoje ozbiljni problemi, koji se pre svega ogledaju u predloženoj strukturi dokumenta i metodologiji rada, ali i zabrinjavajućim prilozima nekih od članova komisije.

“Za mene lično, kao i koaliciju organizacija koje predstavljam, potpuno je neprihvatljivo da se strategija ne bavi celokupnim državnim finansiranjem bliskih medija, pošto razna istraživanja pokazuju da se novac građana na najrazličitije načine, od javnih nabavki do raznih plaćanja javnih preduzeća, u velikim količinama odliva u režimske medije, čime se dramatično utiče na ukupnu medijsku scenu i prave ozbiljni disbalansi”, naveo je Sejdinović.

Prema njegovim rečima, potpuno je neprihvatljivo i to da se u analizi stanja u sferi javnog informisanja ignorišu snažni i konstantni, svakovrsni pritisci na medijske slobode, kao i zloupotreba medija i medijskih institucija, te da se u njoj ne nađu podaci o padu nivoa medijskih sloboda u Srbiji, koji se takođe nalaze u raznim domaćim i stranim istraživanjima i analizama, uključujući tu i Izveštaje o napretku EU.

Sejdinović je rekao da će udruženja čiji je kandidat za člana Rade grupe oštro reagovati ukoliko se uoči namera vlasti da reguliše internet, odnosno da smanji nivo medijskih sloboda na globalnoj mreži.

“Postoje i drugi problemi. Postoje problemi i u metodologiji, pošto je iz nejasnih razloga u Radnoj grupi veliki broj članova, čime se onemogućava efikasan rad, a rokovi za izradu strategije su nerazumno mali”, kazao je Sejdinović.

Dodao je da ni on, kao ni ranije Tamara Skrozza, ne želi da potpiše bilo kakav ugovor sa ministarstvom, “koji bi nas na bilo koji način obavezao da ćemo davati legitimitet lošim rešenjima”.

Sejdinović je rekao da zadržava pravo da u bilo kom trenutku napusti rad u Radnoj grupi, ukoliko se proceni da je to neophodno, i da o razlozima obavesti javnost. Dodao je da i on, kao i Tamara Skrozza, odbija da od države za rad u Radnoj grupi prima bilo kakav honorar.

“Niti meni, niti novinarskim i medijskim udruženjima ne pada na pamet da dajemo legitimitet vlastima, ali ne želimo ni da im dopustimo da u potpunom mraku donose ovaj važan dokument. Stoga, naše učešće u ovom procesu, koje će biti konstruktivno u smislu davanja jasnih i sa stručnjacima usaglašenih predloga za unapređenje medijskih sloboda i razvoj medija – vidimo i kao kontrolnu, koja će podići nivo transparentnosti celog procesa”, naveo je predsednik NDNV-a.

Radna grupa ima 15 članova, predstavnika novinarskih i medijskih udruženja, državnih organa i nezavisnih eksperata. Članovi radne grupe su Stanko Crnobrnja, nezavisni stručnjak, Dalila Ljubičić, predstavnica Asocijacije medija, Maja Rakovic, predstavnica RAB Srbija i Odbora za elektronske medije Privredne komore Srbije, Tamara Momirov, nezavisni stručnjak.

U grupi su još i Nenad Krajnović, Dejan Nikolić, Ljiljana Smajlović, Dejan Masliković, v.d. pomoćnika ministra kulture i informisanja, prof. dr Irini Reljin, v.d. pomoćnika ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, Milan Petković, Čedomir Radojčić, Milivoje Mihajlović kao predstavnik javnih servisa, Ištvan Bodžoni, predstavnik Koordinacije nacionalnih saveta nacionalnih manjina i Miloš Janković, v. d. pomoćnika ministra kulture i informisanja.

(Autonomija/Beta) 

Print Friendly, PDF & Email