Pratite uživo večerašnju tribinu “Dozvola za mrak” u Pančevu

Na stranici Autonomija! moći ćete i uživo da pratite tribinu. Uključujemo se u 20h, pridružite nam se!

28. Sep 2017

Reading Time: 2 minutes

Na stranici Autonomija! moći ćete i uživo da pratite tribinu. Uključujemo se u 20h, pridružite nam se!

Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Građanska akcija Pančevo vas pozivaju da budete sa nama i našim gostima na tribini:

DOZVOLA ZA MRAK
Tribina o odstrelu medija i medijskih sloboda u Srbiji

Dan i datum: Četvrtak, 28. septembar 2017. godine

Početak: 20 časova

Mesto: Klub „Kupe”, Ulica Braće Jovanović 5, Pančevo

Učesnici:
Svetlana Ceca Lukić, urednica Peščanika
Danica Vučenić, novinarka
Dragan Janjić, glavni i odgovorni urednik agencije Beta
Nedim Sejdinović, predsednik NDNV

Moderator:
Nenad Živković, novinar

Gašenje nedeljnika Vranjske, napadi Vulinovog Pokreta socijalista na urednika portala KRIK Stevana Dojčinovića i druge novinare – samo su novi pojavni oblici dugogodišnje operacije ubijanja medijskih sloboda i medijskog pluralizma u Srbiji. Vlast, bahato i neprikriveno, ima nameru da uništi svaki oblik kritičkog mišljenja, i u tu svrhu angažuje celokupnu državnu infrastrukturu. Zloupotrebljavajući institucije, vlast uspostavlja autoritarni i visokokriminalizovani sistem u kojem je svaka alternativa zabranjena i u kojem se ne poštuju zakoni i procedure već isključivo sila i nasilje. Srbija je društvo u kojem ukinut prostor za javnu polemiku, ili je ona u potpunosti obesmišljena, društvo u kojem ne postoji dijalog, već samo i jedino monolog.

Mediji i novinari koji profesionalno obavljaju svoj posao, držeći do toga da je novinarstvo jedan od najznačajnijih kontrolnih mehanizama u društvu, koji je korektiv političkim i društvenim devijacijama – nalaze se pod snažnim, svakovrsnim pritiscima, i uskoro ćemo verovatno biti svedoci gašenja i drugih medija koji nisu deo korumpirane piramide vlasti i moći, a kojih ima veoma malo. Nije isključeno da će opstati samo razni oblici Informera i Pinka, koji će veličati „mudrog vođu” i besomučno napadati njegove domaće i strane „neprijatelje”.

Postoje naznake da će država uskoro krenuti i u tzv. regulaciju interneta, što će značiti i dodatno gušenje medijskih sloboda i slobode izražavanja.

O ovim i o drugim medijskim temama razgovaraćemo sa našim dragim gostima, u nadi da ćete i vi biti tu i aktivno učestvovati u razgovoru.

Vidimo se!

S poštovanjem,

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Građanska akcija Pančevo

Print Friendly, PDF & Email