Gugl protiv Evropske komisije: Bitka se rasplamsava

Evropska komisija utvrdila je da je Google zloupotrebio svoj dominantni položaj da bi davao nezakonitu prednost sopstvenim uslugama za upoređivanje cena, istovremeno degradirajući iste takve usluge svojih konkurenata.

26. Sep 2017

Reading Time: 2 minutes

EU je u junu, kaznila svetskog internet mogula, Gugl (Google), sa čak 2.4 milijarde evra zbog zloupotrebe svog pretraživača u korist sopstvene usluge upoređivanje cena. Gugl se potom u septembru žalio Evropskom sudu pravde, ali i dalje ima obavezu da prestane sa praksom zloupotrebe dominantnog položaja. Ostaje da se vidi šta će Gugl uraditi kada istekne 28. septembar, što je rok za prestanak prakse zloupotrebe dominantnog položaja.

Ovaj postupak je pokrenut još 2010 godine, zbog sumnje da Google koristi svoj dominantan položaj na tržištu internet pretraživanja da bi favorizovao sopstvene usluge, a na osnovu prijave britanskog internet sajta za upoređivanje cena Foundem.

Zloupotreba dominantnog položaja na tržištu internet pretraživanja

Evropska komisija je u ovoj odluci utvrdila da Gugl ima 90% udela na tržištu internet pretraživanja, i to na čitavoj teritoriji Evropskog ekonomskog prostora – EEA (države članice EU plus Island, Lihtenštajn i Norveška). Ovakav dominantan položaj Gugle ima još od 2008. godine.

Glavni nalaz Evropske komisije odnosi se na to da je utvrđeno da je Google zloupotrebio svoj dominantni položaj da bi davao nezakonitu prednost sopstvenim uslugama za upoređivanje cena, istovremeno degradirajući iste takve usluge svojih konkurenata.

Sama novčana kazna od 2.4 milijarde dolara odmerena je na osnovu Smernica EK o odmeravanju kazni iz 2006. godine, a uz vođenje računa o dužini i ozbiljnost prekršaja.

Gugl se žalio na odluku Komisije

U septembru je Gugl formalno podneo žalbu na odluku ohrabren činjenicom da je Evropski sud pravde naložio preispitivanje sličnog slučaja zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu PC procesora iz 2009. godine, proizvođača Intel. Preispitivanje se u tom slučaju odnosi na sumnju da ekonomski aspekti slučaja nisu ispravno ispitani.

Ova žalba može eventualno da dovede do smanjenja kazne i odlaže primenu odluke u odnosu na plaćanje kazne. Ipak, Google i dalje mora prestane se praksom zloupotrebe dominantnog položaja, i to do 28. septembra.

Predlozi za usaglašavanje sa pravom konkurencije

Gugl je podneo predlog za promenu rezultata pretrage na teritoriji EEA za koji kritičari kažu da je neadekvatan. Taj predlog, koji još uvek nije zvanično objavljen, napadaju drugi onlajn šoping sajtovi tvrdeći da bi ove promene samo dovele do toga da Gugl prikupi profit na drugi način, odnosno preko troškova oglašavanja. Prema nezvaničnim informacijama, predlog se bazira na automatskim onlajn aukcijama, kojom bi se odlučivalo koji sajtovi bi bili uključeni u rezultate. Ono što je zanimljivo je da bi i Gugl usluga takođe mogla da učestvuje u tom nadmetanju. Na Evropskoj Komisiji je da odluči da li je predlog adekvatan ili ne. Komesarka za zaštitu konkurencije EU je nedavno izjavila da predlozi idu u dobrom smeru. Ipak, ako konačni predlozi budu ocenjeni loše, sama kazna se može uvećati na 5% prometa (oko 3.7 milijardi eura). Odgovor ćemo saznati nakon 28. septembra.

Ostali postupci zbog zloupotrebe dominantnog položaja

Ovo nije jedini slučaj zloupotrebe dominantnog položaja ovog internet giganta. Evropska komisija je nedavno preliminarno zaključila da je Google, u slučaju operativnog sistema Android i svoje usluge AdSense, već ograničio pristup potencijalnim konkurentima.

Pored ovih slučajeva, Evropska komisija nastavlja da istražuje tretman drugih specijalizovanih Google usluga pretrage, kako bi utvrdila da li ima povrede konkurencije, ali istovremeno napominje da će zadržati ad hoc pristup kod zloupotreba dominatnog položaja.

(Telekomunikacije)

Print Friendly, PDF & Email