Od početka godine više od 60 pretnji i napada na novinare u regionu

Saopštenje Regionalne platforme zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 7.800 članova

26. Aug 2017

Reading Time: < 1 minute

Od početka godine, u zemljama zapadnog Balkana zabeleženo je više od 60 pretnji i fizičkih napada na novinare, saopštila je danas Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 7.800 članova.

Regionalna medijska udruženja koja su deo ove platforme osudila su napade i pritiske na novinare koji su se poslednjih dana dogodili u Hrvatskoj, Makedoniji i na Kosovu. Precizirano je da je reč o slučajevima koji su se u skorije vreme dogodili u Slavonskom Brodu, Skoplju i Partešu.

U sredu, 23. avgusta, u Slavonskom Brodu fizički su napadnute novinarke Višnja Ružojčić sa HRT-a i Aleksandra Primorac sa portala SBplus koje su izveštavale o pucnjavi prethodne noći, kada je nepoznati muškarac fizički nasrnuo na njih, psovao ih i pokušao da Višnji Ružojčić istrgne kameru.

Istog dana, u Skoplju je fizički napadnuta novinarska ekipa Nova TV dok je izveštavala o akciji prikupljanja potpisa protiv izgradnje izbegličkih kampova u Makedoniji, a na izveštače je nasrnuo predstavnik inicijative koja je organizovala prikupljanje potpisa.

Takođe 23. avgusta, dogodio se incident i u Partešu, na Kosovu, gde je policija privela troje građana ruske nacionalnosti, među kojima su, prema nezvaničnim informacijama, dvojica novinara iz Estonije i Letonije. Oni su posle višečasovnog zadržavanja pušteni iz pritvora i protiv njih nije pokrenut nikakav postupak, ali javnosti nisu poznati razlozi za pritvaranje novinara.

Regionalna platforma pozvala je lokalne institucije da primjenjuju međunarodne standarde za zaštitu novinara, njihovu sigurnost i slobode izražavanja. “Platforma poziva vlasti, policijske i pravosudne organe u svim državama zapadnog Balkana da novinarima i medijima omoguće slobodan i bezbedan rad”, navedeno je u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Udruženje/udruga BiH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Društvo novinara Makedonije i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email