Građanska Vojvodina: Matica srpska promoviše neonacizam i ksenofobiju

Bez obzira na činjenicu da je Matica srpska uništena institucija, i da je decenijama leglo nacionalizma i institucionalna podrška raznim retrogradnim idelogijama - ova predavanja predstavljaju ozbiljan šamar građanima Novog Sada i Vojvodine.

01. Aug 2017

Reading Time: < 1 minute

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina upozorava javnost da će danas u Matici srpskoj predavanje održati poznati ksenofob Gec Kubiček, jedan od promotera desnog ekstremizma i neonacizma u Nemačkoj.

Podsećamo i da je 21. jula u ovoj nekada važnoj i uglednoj instituciji predavanje održao i funkcioner ekstremističke Alternative za Nemačku Mark Jongen.

Bez obzira na činjenicu da je Matica srpska uništena institucija, i da je decenijama leglo nacionalizma i institucionalna podrška raznim retrogradnim idelogijama – ova predavanja predstavljaju ozbiljan šamar građanima Novog Sada i Vojvodine, jer je u pitanju otvorena podrška neonacizmu i mržnji.

Kubiček je inače jedan od lidera nemačke tzv. Nove desnice i deo međunarodnog kultur-fašističkog Identitetskog pokreta, blizak je mnogim pronacističkim organizacijama i pojedinim partijama u Nemačkoj, kao što su recimo Pegida i Alternativa za Nemačku, i to njihovim najekstremnijim delovima.

Iako je svojevremeno bio u svađi sa njima, Kubičekovi stavovi su bliski stavovima NPD-a, nemačke neonacističke partije, a svojevremeno je bio prinuđen da napusti nemačku vojsku zbog ekstremnog nacionalističkog delovanja.

Novi Sad-Subotica-Pančevo, 1. avgusta 2017.

Građansku Vojvodinu čine:

Građanska akcija, Pančevo
Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Novi Sad
Centar za regionalizam, Novi Sad
Zelena mreža Vojvodine, Novi Sad
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Novi Sad
Centar za interlkulturalnu komunikaciju, Novi Sad
Vojvođanski građanski centar, Novi Sad
Centar građanskih vrednosti, Subotica

Print Friendly, PDF & Email