YUCOM: Izveštaj o ljudskim pravima biće značajan u postupku pristupa EU i za Poglavlje 23

"Na osnovu izveštaja će se oceniti da li je Srbija ispunila aktivnosti koje proizilaze iz obaveza predviđenih Akcionim planom za Poglavlje o ljudskim pravima i vladavini prava. Taj izveštaj je merodavan za pristupanje Srbije EU"

12. Jul 2017

Reading Time: < 1 minute

Srbija će 2018. godine pred Ujedinjenim nacijama predstaviti treći izveštaj o stanju ljudskih prava u Srbiji i on će biti značajan u procesu pristupanja Evropskoj uniji, posebno za Poglavlje 23, izjavila je danas advokatica Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Katarina Golubović.

Ona je u Kući ljudskih prava u Beogradu rekla da je prvi izveštaj Savetu za ljudska prava UN bio predstavljen 2008. godine i da je dobila oko 20 preporuka, dok je 2013. godine dobila više od 200.

“Na osnovu izveštaja će se oceniti da li je Srbija ispunila aktivnosti koje proizilaze iz obaveza predviđenih Akcionim planom za Poglavlje 23 (ljudska prava i vladavina prava). Taj izveštaj je svakako merodavan za pristupanje Srbije EU”, istakla je ona.

U Kući ljudskih prava danas je održana diskusija “Reaguj na diskriminaciju” i prikazan film koji govori o diskriminaciji žena i dece, kao i vršnjačkom nasilju.

U raspravi su učestvovali predstavnici organizacija ljudskih prava i Kancelarije Vlade Srbije za ljudska i manjinska prava o primeni zakona koji su se promenili u poslednjih pet godina.

Katarina Golubović je rekla da je donošenjem Zakona o sprečavanju porodičnog nasilja poboljšan zakonodavni okvir, ali da ostaje da se vidi kakva će njegova primena biti u praksi.

“Ono do čega smo došli je da su se zakloni poboljšali ali da postoje nedostaci kada je primena u pitanju, pre svega nedostatak finansija od države”, navela je ona.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email