Udruženja: Osuda upada u stan Dragane Pećo

Udruženja sumnjaju da je reč o pokušaju zastrašivanja novinarke.

08. Jul 2017

Reading Time: < 1 minute

Novinarska i medijska udruženja duboko su zabrinuta zbog jučerašnjeg obijanja i upada u stan novinarke istraživačkog portala KRIK Dragane Pećo, i zahtevaju da policija i tužilaštvo hitno rasvetle sve okolnosti slučaja i predstave ih javnosti.

Imajući u vidu da iz stana ništa nije ukradeno, a da je KRIK u poslednje vreme objavio više istraživačkih tekstova o političkim, ekonomskim i kriminalnim centrima moći, udruženja sumnjaju da je reč o pokušaju zastrašivanja ove novinarke.

Ovo je samo poslednji u nizu sličnih događaja koji su proteklih nedelja uznemirili javnost, počev od napada na novinare tokom predsedničke inauguracije u Beogradu i vređanja i pretnji novinarima u niškom Medija centru, do pretnji smrću novinarki Mariji Vučić.

Uprkos postojanju Stalne radne grupe za bezbednost novinara u kojoj, osim novinarskih i medijskih udruženja, učestvuju i visoki predstavnici Tužilastva i MUP, i posebnom mehanizmu za hitne reakcije institucija u ovakvim slučajevima, počinioci su i dalje nekažnjeni, a broj napada i pretnji novinarima eksponencijalno raste.

Efikasno postupanje nadležnih organa u ovom i svim drugim slučajevima jeste i može biti jedina realna mera proklamovane spremnosti institucija da se zaštite novinari, a time i pravo građana na informisanje u javnom interesu. Izostanak takve reakcije će dodatno ugroziti slobodu medija demokratski poredak u Srbiji.

Niš, Beograd, Novi Sad
8. jul 2017.

Asocijacija onlajn medija (AOM)
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)
Asocijacija medija
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)
Udruženje novinara Vojvodine (UNV)

Print Friendly, PDF & Email