Tabla NDNV-a prelepljena nacionalističkom nalepnicom

Iako je NDNV veoma često na meti pretnji različitih fašističkih hordi i pojedinaca, nikada nijedna od pretnji nije rasvetljena.

19. Jul 2017

Reading Time: < 1 minute

Tabla sa natpisom Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) osvanula je jutros prelepljena nacionalističkom nalepnicom.

Na tablu u Zmaj Jovinoj ulici u strogom centru Novog Sada neko je nalepio trobojnu nalepnicu u bojama srpske zastave, sa natpisom na ćirilici i na engelskom jeziku: “Dobro došli u područje nacionalizma”.

NDNV je često na meti verbalnih pretnji različitih ekstremno desničarskih grupa i pojedinaca. To udruženje sve pretnje redovno prijavljuje nadležnim organima gonjenja, ali do sada nikada nijedna od pretnji nije bila rasvetljena.

U junu mesecu su ekstremni desničari pokušali fizički da prekinu projekciju dokumentarnog filma “Kosovo, nazdravlje!” u Novom Sadu, ali su ih u tome sprečili članovi NDNV-a i policijsko obezbeđenje, koji su ih izbacili iz prostorija, nakon čega je projekcija filma nesmetano nastavljena.

Taj film deo je projekta “Stvarni ljudi – stvarna rešenja”, koji su partnerski realizovali NDNV, BIRN Kosova i Forum ZFD, uz podršku EU, s ciljem da se doprinese normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Ekstremni desničari i klerofašisti pretnjama fizičkim nasiljem su onemogućili projekciju dokumentarnog filma iz istog serijala “Albanke su naše sestre” u Medija centru u Nišu, takođe u junu mesecu, a projekcija istog filma u Kraljevu je otkazana, zbog pretnji koje su dobijali organizatori iz Lokalnog fronta.

NDNV je podneo krivičnu prijavu zbog napada na ekipu filma koji se desio u Nišu.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email