Novinari: Vučić da odgovara za neistine

Još jedan pokušaj Vučića da diskredituje istraživačke novinare, koji su baš ove godine dobili najvažnije svetske i evropske nagrade.

27. Jul 2017

Reading Time: 3 minutes

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće dostaviti nikakve podatke o novcu koji su, navodno, novinarska udruženja dobila da bi pisala o slučaju Savamala, jer niti takvi dokazi postoje, niti njegova tvrdnja odgovara istini, saglasni su sagovornici Danasa.

Oni smatraju da ni tužilaštvo, koje je u službi vladajuće partije, neće ispitati Vučića o njegovim navodima, kao što ni više od godinu dana nije uspelo da reši slučaj Savamala.

– Ne znam da je iko primio novac kako bi pisao o Savamali. Mi u KRIK-u smo slučaj Savamala pratili svakodnevno i imali par otkrića u vezi sa tom temom. To smo radili u okviru našeg novinarskog posla, niko nas nije posebno plaćao za to, niti bi trebao, jer je Savamala toliko značajan slučaj da je svaki novinar dužan da ga isprati, kaže za Danas glavni i odgovorni urednik KRIK-a Stevan Dojčinović. On ne misli da će tužilaštvo ispitati Vučića o njegovim navodima, “kao što tužilaštvo preko godinu dana ne može da reši upravo slučaj Savamala i druge slične”.

Urednica Insajdera Brankica Stanković smatra da je Vučićeva izjava potpuna zamena teza.

– Ovde je najvažnije pitanje da li je rušenjem objekata u Hercegovačkoj ulici bez rešenja o rušenju, usred noći urušena pravna država? Jeste. Uostalom, predsednik je sam rekao da su u pitanju “kompletni idioti” koji su odlučili da ruše noću. A sigurna sam da nije dobio novac iz inostranstva da to tako kaže, ističe Stanković za Danas.

Interesantno je da je Vučić optužio novinarska udruženja za primanje novca i pisanje naručenih tekstova, iako se udruženja ne bave pisanjem tekstova i istraživačkim novinarstvom. O slučaju Savamala, kao paradigmi koja pokazuje sve manjkavosti državnog sistema i institucija, bavili su se svi ozbiljni mediji u Srbiji. Insistiranje da se slučaj u kojem su podbacili i policija i tužilaštvo i sudstvo, rasvetli, očigledno je bolna tačka predsednika, koji je otišao korak dalje optuživši Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine za koruptivne radnje. Ova udruženja su tražila od tužilaštva da ispita Vučića, ali je on rekao da će im dokaze lično uručiti.

Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić kaže za Danas da ukoliko se Vučić, umesto odugovlačenja sa iznošenjem “dokaza” javno izvini, udruženje neće preduzeti pravne radnje. U suprotnom, poručuje, “ćeraćemo se još”.

– Ovo nije jedina neistina koju je predsednik Vučić izrekao pre neko veče, ali verovatno jeste jedina koju će morati ili da povuče ili da zbog nje odgovara. Mada sam ubeđen da su dokazi verovatno deponovani u istom onom sefu sa džakovima pokradenih listića od pre pet godina. Neko će morati da odgovara, kaže Lekić, izražavajući sumnju da će tužilaštvo reagovati po službenoj dužnosti.

– Sumnjam da će se tužilaštvo pritajiti: posle otvorenog zastrašivanja pred stotinama hiljada gledaoca Pinka, kad je predsednik Srbije poručio tužiocima da je jasno ko su batinaši i da jedva čeka da od njih čuje – ko su, šta realno očekujete od njih – da se usprotive kadiji, pita se Lekić.

Sumnju u rad tužilaštva izrazio je i predsednik NDNV Nedim Sejdinović.

– Bilo bi iluzorno da se u zemlji razorenih institucija, u kojoj je tužilaštvo i manje-više celokupno pravosuđe stavljeno u službu jedne partije, poštuje zakon i da se šef te partije sasluša zbog toga što je izneo saznanja o krivičnom delu koje se goni po službenoj dužnosti. Na nama je međutim da stalno pozivamo na to da institucije rade svoj posao i od toga nećemo odustati, kaže Sejdinović za Danas. On dodaje da ga “živo interesuje” kakve dokaze Vučić ima, i da će ovo udruženje insistirati na tome da im ih, kako je obećao, dostavi.

– Nadam se da neće, po oprobanom vučićevsko-radikalsko-šibicarskom maniru, te dokaze pokazati na par sekundi na nekoj od televizija, već da će nam ih dostaviti pismenim putem, kako bismo mogli da ih podrobno analiziramo. Ali, po svemu sudeći, neće tu biti nikakvih relevantnih dokaza jer je u pitanju samo jeftino politikanstvo predsednika SNS-a. Ali, hajde da sačekamo, pa da damo i konačnu ocenu, zaključuje Sejdinović, dodajući da će nakon podrobne analize “iznetih dokaza”, NDNV odlučiti o eventualnim pravnim koracima.

Lekić: Nema povlačenja

“Optužba nije, kako je to uobičajeno, došla od strane SNS botova ili Vučićevih elitnih udvorica, već od naručioca usluga, lično, i time je opasnija. Ali i interesantnija za javnost, jer sad povlačenja nema”, poručuje Slaviša Lekić.

Gunjić: Istraživači brana za autokratiju

“Ovo je još jedan pokušaj Vučića da diskredituje istraživačke novinare, koji su baš ove godine dobili najvažnije svetske i evropske nagrade. Kada ne zna šta će, on, kao i njegove novinarske sluge u Pinku, Informeru, Srpskom telegrafu itd. vređaju, ponižavaju, pretvaraju u državne neprijatelje i izmišlja teorije zavere. Istraživači su, izgleda, jedna od većih prepreka uspostavljanju autokratije, ozbiljnija od opozicije”, rekao je Perica Gunjić, glavni urednik Cenzolovke.

(Danas) 

Print Friendly, PDF & Email