NDNV: Novo ponižavanje javnog servisa, građana i novinarstva

Dopisnika Tanjuga Nenada Ćaćića za mesto glavnog i odgovornog urednika preporučila je jedino bliskost sa režimom i lokalnom ispostavom SNS-a.

26. Jul 2017

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno društvo novinara Vojvodine smatra da je postavljanje Nenada Ćaćića na mesto glavnog i odgovornog urednika Prvog programa Radio-televizije Vojvodine još jedan šamar ideji javnog medijskog servisa i nastavak kontinuiranog ponižavanja novinarstva i građana Vojvodine, koje se u proteklih nešto više od godinu dana sprovodi u ovoj medijskoj kući.

Negativna selekcija na RTV-u dovela je do toga da su najbolji urednici i novinari RTV-a, koji su dali doprinos njegovom profesionalnom usponu do maja 2016. – ili ostali bez posla ili smenjeni i postavljeni na ponižavajuće pozicije uz izuzetno niske plate, dok ovom kućom rukovode osobe čija je jedina preporuka – poslušništvo.

Dopisnika Tanjuga Nenada Ćaćića za mesto glavnog i odgovornog urednika preporučila je jedino bliskost sa režimom i lokalnom ispostavom SNS-a, jer je u pitanju osoba koja nema iskustva u radu na televiziji, niti poznaje njenu tehnologiju.

Ćaćić je izabran iako se na konkurs za glavnog i odgovornog urednika prijavilo ukupno šest osoba, među kojima i oni koji su za razliku od njega ispunjavali uslove konkursa, imali potrebnu stručnost i značajno iskustvo u radu na televiziji, što jasno svedoči o tome da se vodilo isključivo računa o jednom jedinom kriterijumu, kojeg i nije bilo u uslovima kokursa, a to je partijska preporuka.

NDNV zahteva od rukovodstva RTV-a da javno obznani profesionalnu biografiju Nenada Ćaćića, koju je dostavio kao deo konkursne dokumentacije, kako bi građani ostvarili uvid u to ko će obavljati ovu važnu funkciju na javnom medijskom servisu koji se finansira njihovim novcem, ali eventualno i proverili neke podatke iz te biografije.

Nenad Ćaćić je, inače, u aprilu zaposlen na RTV-u kao pomoćnik urednika Informativnog programa Prvog programa televizije, iako ta pozicija nije postojala u sistematizaciji radnih mesta na RTV-u, a paralelno sa radom na RTV-u nastavio je da izveštava za Tanjug.

On je za svoje udvoričko novinarstvo nagrađen i Oktobarskom nagradom Novog Sada, a, kako je u obrazloženju komisije za dodelu nagrada navedeno, zbog “dugogodišnje promocije Novog Sada”.

Novi Sad, 26. juli 2017.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Print Friendly, PDF & Email