Makedonski novinar Zoran Božinovski oslobođen iz pritvora

"Makedonija je izašla sa sramne liste zemalja u kojima ima novinara u zatvoru", ocenilo je Udruženje novinara Makedonije, koje je više puta tražilo da se Božinovski pusti iz pritovora i da se brani sa slobode.

14. Jul 2017

Reading Time: < 1 minute

Krivični sud u Skoplju oslobodio je danas iz pritvora novinara Zorana Božinovskog, saopštilo je Udruženje novinara Makedonije.

“Makedonija je izašla sa sramne liste zemalja u kojima ima novinara u zatvoru”, ocenilo je to udruženje, koje je više puta tražilo da se Božinovski pusti iz pritovora i da se brani sa slobode.

Božinovskom se sudi u slučaju nazvanom “Špijun”, u kojem je 18 osoba optuženo za zločinačko udruživanje, špijunažu i ucenu. Među njima su bivši i sadašnji obaveštajci, bivši policijski službenici, bivši direktor Uprave za sprečavanje pranja novca, bivši šef kabineta predsednika parlamenta.

Novinar Zoran Božinovski tereti se za tri dela, ali je njegov postupak jedno vreme bio u prekidu jer se nalazio u Srbiji. Srpske vlasti, kako navodi portal Nova TV (novatv.mk), koje su ga uhapsile 2013, nisu ga isporučile sve do marta prošle godine, kada je po “ubrzanom” postupku, za samo jedan dan, bio isporučen.

Slučaj Zorana Božinovskog prijavljen je i Savetu Evrope, a sud je prošle godine ignorisao zahtev generalnog sekretara Evropske federacije novinara Rikarda Gutiereza da poseti makedonskog novinara u zatvoru.

Božinovski je u septembru prošle godine štrajkovao glađu jednu sedmicu u pritvorskom odeljenju, zbog neopravdanog produžavanja pritvora i odugovlačenja sudskog procesa, koji tada nije bio započeo ni posle šest meseci od njegove ekstradicije.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email