Gordana Suša: Što je Vučić jači, to je REM slabiji

"REM praktično nije imao nikakvih aktivnosti i zvaničnih zaključaka još od 8. januara", rekla je Suša.

15. Jul 2017

Reading Time: < 1 minute

Novinarka Gordana Suša kritikovala je rad Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i ocenila da ne obavlja svoju funkciju.

Ona je sinoć na tribini u organizaciji Pokreta slobodnih građana rekla da REM praktično nije imao nikakvih aktivnosti i zvaničnih zaključaka još od 8. januara.

“Što je Vučić jači, to je REM slabiji”, ocenila je Gordana Suša. Dodala je da se zalaže da članove Saveta REM-a biraju ovlašćeni predlagači, a ne Skupština Srbije.

I predsednik Odbora za medijsku politiku Pokreta slobodnih građana Rade Veljanovski ocenio je da je REM “nezavisno telo, ali nezavisno pod znacima navoda”. On je kazao da su u Evropi jasno definisana pravila i preporuke o medijskom izveštanju, a da ih se Srbija ne pridržava, pogotovo kada je reč o predizbornom izveštavanju.

“Način na koji mediji izveštavaju o izborima pokazatelj je šire slika našeg društva”, kazao je Veljanovski govoreći o ubedljivo većinskom prisustvu Srpske napredne stranke, pogotovo izdvojivši televiziju Pink. Veljanovski je na tribini “Mediji i izbori” ukazao da se u Srbiji plasira stav da vlasnik medija u privatnoj svojini ima pravo da izveštava po sopstvenom nahođenju i podsetio da su prilikom dodele nacionalnih frekvencija televizije podnele elaborate o svom programu i da bi trebalo da snose posledice, ako ga se ne pridržavaju.

Na tribini je bio predstavljen i izveštaj Novosadske novinarske škole o zastupljenosti stranaka u informativnim emisijama, kao i o predstavljanju i zastupljenosti kandidata na nedavnim predsedničkim izborima. Kao primeri su izdvojene informativne emisie televizije Pink u kojima je prilog o Srpskoj naprednoj stranci trajao 33 minuta, kao i prilog u kojem je emitovana aplauz upućen Aleksaddru Vučiću koji je pušten u trajanju od tri minuta i 45 sekundi, baz ikakvih propratnih komentara.

(Beta, foto: Medija centar)

Print Friendly, PDF & Email