Novine objavile fotografije napada na medije i opoziciju na dan Vučićeve zakletve

Sve se odigralo u prisustvu policije koja nije reagovala.

13. Jun 2017

Reading Time: 2 minutes

Dnevni listovi Danas i Kurir objavili su u današnjim izdanjima fotografije za koje tvrde da dokazuju nasilje nad pristalicama opozicije i medijima ispred Skupštine Srbije u centru Beograda, na dan kada je predsednik Aleksandar Vučić polagao zakletvu.

Ta dva dnevnika objavili su na naslovnim stranama fotografije koje pokazuju nasilje nad pristalicom neformalne grupe “Protiv diktature” Markom Radosavljevićem, novinarkom Danasa Lidijom Valtner i Milutinom Markovićem, fotoreporterom državne novinske agencije Tanjug.

Na fotografijama se vidi da njih na grub način sa skupa ispred parlamenta odvode neidentifikovani muškarci, krupne građe, sa kratkim frizurama i naočarima za sunce, a listovi tvrde da se sve odigralo u prisustvu policije koja nije reagovala.

Galeriju fotografija objavio je i sajt Cenzolovka.

Događaj se desio 31. maja, u centru Beograda, kada su pristalice opozicije pokušale da se okupe ispred parlamenta da bi protestovali protiv Vučićevog stupanja na dužnost predsednika, na istom mestu gde se održavao miting podrške Srpske napredne stranke.
Napad se dogodio u trenutku kada je novinarka Danasa uzimala izjavu od jednog opozicionara.

LSV: Kazniti nasilnike koji su napadali novinare 31. maja

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas da se hitno identifikuju i kazne nasilnici koji su nasrtali na novinare 31. maja, na dan kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić polagao zakletvu.

“Očekujemo da se hitno identifikuju i kazne i nasilnici koji su fizički nasrtali ili ometali u radu novinarke i novinare Danasa i Radio Beograda, Insajdera, portala VICE i Espreso, pre dve nedelje, 31. maja u Beogradu”, navodi se u saopštenju za javnost koje je potpisao predsednik Političkog saveta LSV-a Dušan Jakovljev.

Dodao je da su u poslednje vreme učestale pretnje, pa čak i pozivi na linč pojedinih novinara, koje ostaju bez jasno identifikovanih počinilaca i sudskog epiloga.

Prema njegovim rečima, dobra je vest ukoliko su istražitelji identifikovali nalogodavca i ubice novinara Milana Pantića, kao što javljaju pojedini mediji.

“Krajnje je vreme da se, konačno, jasno utvrdi i imenuje nalogodavac ubistva Slavka Ćuruvije, ali i da budu identifikovane ubice i nalogodavac ubistva Radislave Dade Vujasinović. Zemlja u kojoj su novinari zverski ubijani, a ubice nekažnjene i po dve decenije, svaku pretnju i fizički nasrtaj na novinare bi morala najozbiljnije da shvati”, poručio je Jakovljev.

On je pozvao ministra kulture i javnog informisanja Vladana Vukosavljevića da se lično zauzme da tako bude i konačno nešto učini za bezbednost novinara u Srbiji.

(Autonomija/Beta) 

Print Friendly, PDF & Email