Građanska Vojvodina: Protiv fašizma se mora boriti

Državni organi moraju hitno da reaguju i na one koji su pretnjama nasiljem sprečili projekciju filma i javnu debatu o Kosovu koje su trebale da se danas održe u Kraljevu.

23. Jun 2017

Reading Time: < 1 minute

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zahteva od državnih organa da odmah identifikuje i primereno kazni pripadnike fašističkih organizacija koji su napravili incident u Nišu i sprečili emitovanje dokumentarng filma “Albanke su naše sestre”, ugrozivši bezbednost građana, novinara i nevladinih aktivista.

Takođe, državni organi moraju hitno da reaguju i na one koji su pretnjama nasiljem sprečili projekciju filma i javnu debatu o Kosovu koje su trebale da se danas održe u Kraljevu.

U protivnom, država će poslati poruku da ona stoji iza ekstremista, da deli s njima ideološke stavove i da prihvata i promoviše nasilje kao način političke borbe.

Građanska Vojvodina poručuje da se ne sme ustuknuti pred fašistima, da borba protiv fašizma neprestano traje. Ukoliko dozvolimo da nam oni kroje politiku i sudbine, uskoro ćemo živeti u državi u kojoj će oni koji su na bilo koji način drugačiji, svoju različitost plaćati glavama.

Novi Sad/Subotica/Pančevo, 23.jun 2017.

Građansku Vojvodinu čine:
Građanska akcija, Pančevo
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Centar za regionalizam, Novi Sad
Zelena mreža Vojvodine, Novi Sad
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Novi Sad
Centar za interlkulturalnu komunikaciju, Novi Sad
Vojvođanski građanski centar, Novi Sad
Centar građanskih vrednosti, Subotica

Print Friendly, PDF & Email