Tribina “Politika i mediji – Slučaj RTV” u Medija centru Vojvodine

Koliki je uticaj "političke klijentele" na medije danas u Srbiji?

16. May 2017

Reading Time: 2 minutes

Vojvođanski građanski centar, u saradnji sa Fairpress.eu i NDNV ima čast da vas pozove na tribinu “Politika i mediji – Slučaj RTV”, koja će biti održana u četvrtak 18. maja 2017. u Medija centru Vojvodine (Zmaj Jovina 3/1), sa početkom u 19 sati.

Koliki je uticaj “političke klijentele” na medije danas u Srbiji? Ima li klijentelizma u medijima i kako se odupreti toj pojavi? Da li je “slučaj RTV” samo najvidljiviji, ili klijentelizma ima i u drugim medijima? Da li građanski aktivizam i protesti mogu da utiču na ostvarivanje osnovnih prava i sloboda u medijskoj sferi? Gde su u toj klijentelističkoj kakofoniji novinari, njihov položaj i radna prava?

Na ova i mnoga druga aktuelna pitanja, poput drakonskih sudskih presuda usmerenih ka medijima koji su zadržali kritički ton prema vlasti, odgovor će pokušati da pronađu:

  • Marinika Tepić – političarka
  • Darko Šper – poverenik sindikata Nezavisnost
  • Dragan Gmizić – novinar
  • Nedim Sejdinović – predsednik NDNV
  • Branislava Opranović – novinarka

Rezultate poslednjeg merenja Indeksa klijentelizma predstaviće Smiljana Milinkov, menadžerka projekta Media Circle u NDNV.

Tribina je deo projekta “Odgovor građana na klijentelizam u medijima – MEDIA CIRCLE”, u okviru kojeg se u šest zemalja istovremeno meri takozvani Indeks klijentelizma. Rezultati poslednjeg merenja (2015) pokazali su da je Srbija zabeležila najznačajniji pad u sposobnosti društva i države da otkrije i spreči klijentelističku praksu u medijima. Novo merenje je u toku!

Uticaj uskih krugova moći (klijentele) na sadržaj medija više nije upitan, već je pitanje šta da radimo sa njim. Osim drstičnog uticaja klijentelističkih praksi, mediji se danas u Srbiji bore i sa “političkim klijentima”, odnosno uplivom politike u njihov rad i uticaj na slobodu govora.

Jedan od najdrastičnijih primera ovakvih praksi zabeležen je pre tačno godinu dana, kada je na pokrajinskom javnom servisu Radio televiziji Vojvodine (RTV) nakon pokrajinskih izbora i promene političke strukture u pokrajinskoj vlasti 2016. godine, došlo do masovnih “prekonoćnih” promena, čije posledice RTV oseća i danas.

Godinu dana kasnije, rezultati više istraživanja pokazuju da je gledanost RTV značajno opala u odnosu na period pre smena novinara i urednika, a ono što posebno zabrinjava je činjenica da su ti monitorinzi zabeležili i praksu favorizovanja pojedinih političkih funkcionera, kao i neobjektivno izveštavanje.

Organizator tribine je Vojvođanski građanski centar uz podršku NDNV. Nosilac projekta Media Circle je Partnerstvo za društveni razvoj iz Zagreba, a osim u Srbiji i Hrvatskoj merenja Indeksa se odvijaju i u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Rumuniji.

Print Friendly, PDF & Email