Šabić čestitao Svetski dan slobode medija predstavnicima UNS-a, NUNS-a i NDNV-a

Šabić: Nužno suzbijanje mehanizama koji dovode do autocenzure

02. May 2017

Reading Time: < 1 minute

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić čestitao je Svetski dan slobode medija, 3. maj, predsednicima i članovima novinarskih udruženja u Srbiji poželevši im uspeh na ličnom i profesionalnom planu.

“Siguran sam da delimo stavove u pogledu nužnosti ostvarivanja ciljeva poput pune tranparentnosti medijskog vlasništva, dostupnosti javnosti svih informacija o finansiranju medija iz javnih izvora, suzbijanja mehanizama koji dovode do autocenzure, zaustavljanja sve šire tabloidizacije ne samo medija nego i javne sfere u celosti, kao i ‘curenja’ iz javnih institucija raznih ‘poverljivih’ informacija, na diskriminatornoj osnovi, ka pojedinim medijima”, naveo je Šabić u čestitki upućenoj Udruženju novinara Srbije, Nezavisnom udruženju novinara Srbije i Nezavisnom udruženju novinara Vojvodine.

On je u čestitki objavljenoj na sajtu poverenika naveo da su uloga i odogovornost države najveći u ostvarivanju tih ciljeva, ali je naveo da je i “nužan, praktično neophodan” doprinos novinara i medija.

Istakao je da bi profesionalne asocijacije novinara morale svojima aktivnostima da smanje ogroman raskorak “vrednih, profesionalnih, etičkih standarda upisanih u novinarske kodekse i praktičnog delovanja nekih medija i ‘medijskih’ radnika koji sa tim standardiima gotovo da i nemaju veze”.

Šabić je naveo da veoma ceni činjenicu da članovi UNS-a, NUNS-a i NDNV-a kontinuirano i sve više koriste prava iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, čime “značajno doprinose nastojanjima da prava na slobodan pristup informacijama od javnog zanačaja bude efikasno sredstvo demokratske kontrole javnosti nad radom vlasti”.

“Želim i ovom prilikom da potvrdim spremnost i obavezu mojih saradnika i moju da, u okviru ovlašćenja iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, novinarima i medijima pomognemo u ostvarivanju njihove važne društvene funkcije”, naveo je Šabić.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email