Portal Slobodni Mađar so pokrenuo onlajn radio program na mađarskom

Slušaoci će moći da se informišu o najvažnijim dešavanjima u Subotici i u Srbiji.

21. May 2017

Reading Time: < 1 minute

Portal Slobodni Mađar so (Szabad Magyar Szo) pokrenuo je danas na svojoj internet stranici informativni radio program na mađarskom.

Kako je navedeno na portalu, onlajn radio program će biti emitovan jednom nedeljno, a u okviru programa slušaoci će moći da se informišu o najvažnijim dešavanjima u Subotici i u Srbiji.

Najavljeno je i proširenje programa u vidu raznih intervjua, razgovora i drugih sadržaja koji će biti emitovani u okviru ovog radio programa koji vodi bivši novinar i voditelj programa Radio Subotice na mađarskom.

Portal Slobodni Mađar so pokrenut je krajem oktobra 2016. godine. Glavni i odgovorni urednik je Peter Kokai, bivši novinar jedinog mađarskog dnevnog lista u Srbiji Mađar soa i jedan od lidera civilne organizacije Mađarski pokret (MP) i jedan od osnivača Pokreta Slobodni građani Srbije. Portal je u vlasništvu nekadašnjeg dopisnika i urednika Mađar soa iz Vašingtona Tibora Purgera.

U objavljenim tekstovima na ovom sajtu autori pišu o tome da se list Mađar so, čiji je osnivač Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine (MNS), u poslednje vreme udaljio od objektivnog novinarstva i da se umesto toga bavi šminkanjem stvarnosti, i da će ovaj medij nastojati da to koriguje, da bude mesto gde će sloboda govora i štampe doći do izražaja.

Na sajtu se nalaze tekstovi bivših novinara lista Mađar so koji su tokom leta 2016. godine dobili otkaz, Zoltana Vigija, Žakline Vigi Žoldoš, Kornela Bajtaija i drugih.

Portal Slobodni Mađar so je, kako je navedeno, nastao zbog pritisaka Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) na uređivačku politiku lista Mađar so, zbog cenzure i drugih oblika pritisaka.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email